article
1.6293529
WEZEP - Hendrik Jan K., een journalist uit Wezep, is veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 500 euro wegens smaad. Op zijn website legde hij een verband tussen de moord op Sandra van Duijl en diens ex-vriend.
Boete voor journalist uit Wezep na fout op website
WEZEP - Hendrik Jan K., een journalist uit Wezep, is veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 500 euro wegens smaad. Op zijn website legde hij een verband tussen de moord op Sandra van Duijl en diens ex-vriend.
http://www.destentor.nl/regio/oldebroek/boete-voor-journalist-uit-wezep-na-fout-op-website-1.6293529
2016-08-25T13:45:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.5003034.1448912487!image/image-5003034.jpg
Wezep,Recht, misdaad en 112,Journalist,hermes
Oldebroek
Home / Regio / Oldebroek / Boete voor journalist uit Wezep na fout op website

Boete voor journalist uit Wezep na fout op website

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  WEZEP - Hendrik Jan K., een journalist uit Wezep,  is veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 500 euro wegens smaad. Op zijn website legde hij een verband tussen de moord op Sandra van Duijl en diens ex-vriend.

  De 18-jarige Van Duijl uit Enschede werd vorig jaar vermoord. Op zijn site misdaadjournalist.nl zette de journalist kort na de moord een bericht waarin hij vragen stelde over een toen 20-jarige man die als verdachte was opgepakt. "Eerder van de week had ik een berichtje over haar Facebookpagina, waar de naam van haar ex nog stond vermeld. Terwijl de ex zelf rigoureus alles waar hij in voorkwam, had verwijderd."

  Hij kreeg een boos telefoontje waarbij iemand vermeldde dat hij dit bericht van zijn site moest verwijderen. Pas later deed hij dat. Inmiddels was bekend dat de 20-jarige verdachte niet de ex-vriend van de vrouw was. Deze verdachte, Thijs van Z., is eerder dit jaar veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de dood van de vrouw.

  Last
  De ex-vriend deed aangifte van smaad tegen de journalist omdat hij naar eigen zeggen veel last had gehad van het bericht op de site. Ook omdat het bericht vergezeld ging van een foto van hem. De journalist moest donderdag voor de politierechter in Almelo verschijnen.

  Journalist Hendrik Jan K. meende dat hij slechts een bericht verspreidde dat al bekend was in de omgeving van de vermoorde vrouw. Hij zag niet in welke schade hij de ex-vriend had berokkend, zo zei hij tegen de politierechter. "Ook niet doordat mensen die hem niet kennen, dit lezen."

  Niet op orde
  Zijn bericht werd door een andere misdaadjournalist opgepakt. Zo verspreidde het gerucht zich verder, zei de officier van justitie. Ze meende dat K. de grens tussen journalistieke vrijheid en smaad had overschreden. "De verdachte gaf zelf al aan dat hij de feiten niet op orde had toen hij het bericht plaatste." Ze eiste een boete van 500 euro. Ook de schadevergoeding van 1000 euro die de benadeelde vroeg, vond ze reëel. De 61-jarige K. vond dat hij er alles aan had gedaan om het bericht later recht te zetten.

  De politierechter legde de gevraagde boete voorwaardelijk op. "U zegt dat u er alles aan deed om dit terug te draaien. Maar niet alles is terug te draaien. Er is foutieve informatie op uw website verschenen en daar hou ik u verantwoordelijk voor", aldus de politierechter.