article
1.6179005
WIJHE - Boerhaar Uitgerekend een dag nadat een kritisch onderzoek naar de uitstoot van fijnstof door megastallen openbaar wordt, opent de familie Van Oosterhout op de Boerhaar nabij Wijhe zijn vernieuwde en fors uitgebreide pluimveestal.
Een stal met 210.000 kippen en geen haan die er naar kraait
WIJHE - Boerhaar Uitgerekend een dag nadat een kritisch onderzoek naar de uitstoot van fijnstof door megastallen openbaar wordt, opent de familie Van Oosterhout op de Boerhaar nabij Wijhe zijn vernieuwde en fors uitgebreide pluimveestal.
http://www.destentor.nl/regio/olst-wijhe/een-stal-met-210-000-kippen-en-geen-haan-die-er-naar-kraait-1.6179005
2016-07-08T18:50:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.4621715.1415717476!image/image-4621715.jpg
Boerhaar,Lokaal Thema ST,top,hermes
Olst-Wijhe
Home / Regio / Olst-Wijhe / Een stal met 210.000 kippen en geen haan die er naar kraait

Een stal met 210.000 kippen en geen haan die er naar kraait

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  WIJHE -  Boerhaar Uitgerekend een dag nadat een kritisch onderzoek naar de uitstoot van fijnstof door megastallen openbaar wordt, opent de familie Van Oosterhout op de Boerhaar nabij Wijhe zijn vernieuwde en fors uitgebreide pluimveestal.
  We hebben niets te verbergen. Ik geloof in transparantie. Laat iedereen maar komen.

  Na de uitbouw kunnen er 210.000 vleeskuikens in. "Ik heb niemand horen klagen."

  Oneerlijk
  Het is vrijdagmiddag een drukte van belang op de boerderij van de familie. Auto's met kentekens uit Nederland, Duitsland en Belgie staan in rijen op het weiland voor de boerderij. Keurig op hun plaats gewezen door een verkeersregelaar. "Ik hou van opgeruimd en netjes", zegt eigenaar Gijs van Oosterhout. Hij is net als de meeste van zijn vakgenoten de negatieve berichtgeving over de veehouderij goed beu. "We wisten natuurlijk al langer dat we fijnstof uitstoten, maar waar worden auto's in dit verhaal genoemd? Waarom is het altijd de boer die de klappen krijgt?"

  Transparantie
  Het is ook daarom dat Van Oosteveen met behulp van een gros sponsors besloot om de staldeuren open te gooien en iedereen uit te nodigen voor een kijkje in de keuken. "We hebben niets te verbergen. Ik geloof in transparantie. Laat iedereen maar komen." Veel commotie over zijn uitbreiding was er dan ook niet. De buren, bijna allemaal ook agrariërs, heeft Van Oosterhout niet horen klagen. En ook dierenrechtenorganisaties bleven weg. Waarom zouden ze ook komen, vraagt de trotse pluimveehouder zich hardop af. "Hier is niets mis mee."

  Schaalvergroting
  Veel tijd om zich lang druk te maken over het imago van de sector heeft Van Oosterhout ook nauwelijks. Hij komt tijdens zijn open dag handen tekort om alle felicitaties in ontvangst te nemen. Buren, collega's, maar ook leveranciers zijn in grote getallen aanwezig om met eigen ogen te zien hoe het vernieuwde bedrijf er uit ziet. Met name de hypermoderne voer- en drinkinstallatie aan het plafond maakt indruk. "Als de kuikens dinsdag komen dan kan die installatie naar beneden. Het gaat allemaal automatisch." Boeren anno 2016 is ook een kwestie van wetenschap, zo blijkt maar weer. "We steken met deze uitbreiding echt onze nek uit. In deze sector moet je ook wel aan schaalvergroting doen. Ik ben 43 jaar en ik moet nog een poosje mee. Dan ontkom je er bijna niet aan." Drie oude stallen liet Van Oosterhout neergooien en twee enorme, moderne hallen kwamen er voor terug. "Vijf hebben we er nu in totaal, want er zijn nog drie oude stallen over."

  De hele operatie duurde vier maanden en zorgt er voor dat er 210.000 vleeskuikens gehouden kunnen worden. "Ze komen dinsdag, maar we houden het eerst op 200.000. In de zomer is het warmer en dan kun je er beter wat minder hebben."