article
1.6182289
OMMEN - Carbidschieters worden aan strakkere banden gelegd in Ommen. Mogelijk moeten ze voortaan evenementenvergunning aanvragen.
Carbidschieten aan banden in Ommen
OMMEN - Carbidschieters worden aan strakkere banden gelegd in Ommen. Mogelijk moeten ze voortaan evenementenvergunning aanvragen.
http://www.destentor.nl/regio/ommen/carbidschieten-aan-banden-in-ommen-1.6182289
2016-07-11T02:30:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.3586625.1356976954!image/image-3586625.jpg
Ommen,Cultuur, kunst en recreatie,evenementenvergunning,carbidschieten,top,hermes
Ommen
Home / Regio / Ommen / Carbidschieten aan banden in Ommen

Carbidschieten aan banden in Ommen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Archieffoto: ANP
  OMMEN - Carbidschieters worden aan strakkere banden gelegd in Ommen. Mogelijk moeten ze voortaan evenementenvergunning aanvragen.

  Carbidschieten op oudjaarsdag is een mooie traditie. De gemeente Ommen vindt dat ook, maar wil wel de regels aanscherpen om de veiligheid hiervan beter te kunnen beheersen.

  Veiligheid
  Bij een bijeenkomst met carbidschietgroepen uit de gemeente is besproken welke afwegingen de gemeente wil maken. Na de vakantieperiode gaat het gemeentebestuur het nieuwe beleid uitwerken.

  (gier)Tanks
  Jos Nijenhuis, adviseur openbare orde en veiligheid van de gemeente, vertelt dat er twintig mensen van zeven verschillende carbidgroepen op de bijeenkomst van de gemeente zijn afgekomen. Het gesprek ging volgens hem over de grootte van de bussen en (gier)tanks die gebruikt worden. Daar hebben we als gemeente vragen over gesteld. Het gaat ons vooral ook over de veiligheid hiervan."

  Toeschouwers
  Een ander punt is het publiek dat op het carbidschieten af komt. "Feit is dat veel groepen tenten plaatsen op de plek waar ze schieten en dat daar veel mensen naartoe komen. Ze worden zelfs via social media als Facebook uitgenodigd. Dat zagen we vorig jaar bijvoorbeeld bij de groep die ging schieten op het bedrijventerrein De Rotbrink."

  Evenementenvergunning
  De gemeente heeft veiligheid hoog in 't vaandel, benadrukt Nijenhuis. "Voor een bijeenkomst met meer dan 50 mensen, moet je een evenementenvergunning hebben. Dat is verplicht. Op sommige carbidschietplekken zien we wel 300 tot 350 mensen afkomen."

  Dank en horecawet
  Verder zou er ontheffing aangevraagd moeten worden in het kader van de drank en horecawet. "Ze verstrekken gratis eten en drinken, maar er staat wel een bordje met een verzoek om een vrije gift. Ook dan geldt de drank en horecawet."

  Waardevol
  Nijenhuis benadrukt dat ook voor de gemeente het carbidschieten een waardevolle traditie is. "Het heeft een groot sociaal karakter. Er komen veel mensen op af en er is veel draagvlak. We willen het absoluut niet gaan verbieden, want deze traditie hoort bij de regio. Maar als we een evenementenvergunning afgeven, kunnen we ook veiligheidseisen stellen, bijvoorbeeld rond de nooduitgangen. Bedoeling is het carbidschieten een klein beetje te reguleren, zonder in minutieuze regelgeving te vervallen."

  De ambtenaar is vorig jaar op 31 december, samen met burgemeester Mark Boumans op een aantal plekken in de gemeente bij het carbidschieten gaan kijken. Volgens Nijenhuis hebben de carbidschieters op de bijeenkomst aangegeven dat ook bij hun de veiligheid voorop staat. "Ze zorgen voor aflinten van het terrein en schieten van het publiek af. Ze hebben uitgelegd hoe het in zijn werk gaat, het schieten met die grote giertanks en hoe die beveiligd zijn. De groepen hebben er geen belang bij aan allerlei regeltjes gebonden te gaan worden."