article
1.3055614
NIEUWLEUSEN - Een paar huizen stonden er al, maar de lintbebouwing van Den Hulst ontwikkelde zich sterk nadat het kanaal de Dedemsvaart werd gegraven.
Den Hulst bloeide op dankzij de Dedemsvaart
NIEUWLEUSEN - Een paar huizen stonden er al, maar de lintbebouwing van Den Hulst ontwikkelde zich sterk nadat het kanaal de Dedemsvaart werd gegraven.
http://www.destentor.nl/regio/ommen/den-hulst-bloeide-op-dankzij-de-dedemsvaart-1.3055614
2009-04-06T07:14:35+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.3055616.1350929391!image/image-3055616.JPG
Ommen,Ommen, Vechtdal,Dedemsvaart,Zwolle,Nieuwleusen,flitsen
Ommen
Home / Regio / Ommen / Den Hulst bloeide op dankzij de Dedemsvaart

Den Hulst bloeide op dankzij de Dedemsvaart

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   In museum Palthehof in Nieuwleusen zit 'Baron van Dedem' in zijn studeerkamer over de plannen voor het uitgraven van de Dedemsvaart gebogen. Zaterdag opende het museum voor het seizoen met de tentoonstelling 'Met dank aan de baron'. foto FFU Press Agency
  NIEUWLEUSEN - Een paar huizen stonden er al, maar de lintbebouwing van Den Hulst ontwikkelde zich sterk nadat het kanaal de Dedemsvaart werd gegraven.
  Vooral de bedrijvigheid bloeide flink op door de ligging aan het water.

  Dat bleek uit de verhalen van mensen die afgelopen weekend de tentoonstelling 'Met dank aan de baron' bezochten in museum Palthehof. De geschiedenis van de vaart en vooral die van de mensen die erlangs woonden, kwam op de openingsdag van de expositie weer tot leven, vooral dankzij de vele historische foto's. Die illustreren dat er met name in de jaren vijftig een veelheid van winkels en onderneminkjes te vinden was: slagerij Beekman, Visser grutters- en kruidenierswaren (annex café-biljart), bakkerij Klosse (mét ijssalon), de melkfabriek, de Union-fabriek, twee lagere scholen, een postkantoor, diverse aannemers- en schildersbedrijven enzovoort. Vooral de winkels bij sluis III, destijds de enige sluis op Nieuwleusener grondgebied (ter hoogte van de latere Oldtimer), vormden een trefpunt. "Veel kleine neringdoenden hadden toen kleine winkeltjes in de voormalige kazerne, een groot gebouw vlakbij de sluis", weet gastvrouw Gees Bartels van het museum. "Dankzij zijn huisslachterij boerde slager Beekman erg goed, waardoor hij een veel groter pand betrok. Maar verder was het armoe; ze noemden het hier het rode dorp. Ook vanwege de rode dakpannen, maar die naam had wel degelijk een dubbele betekenis."

  Bezoeker Harm Borgers ontwaart zijn ouderlijke woning op een foto die nog van vóór de oorlog moet zijn. "Mijn vader heeft het huis zelf afgebroken toen rond 1950 het kanaal verbreed zou worden. Die plannen zijn uiteindelijk nooit doorgegaan; maar vader heeft er redelijk wat geld voor gebeurd en het huis verder naar achteren op hetzelfde terrein herbouwd. Maar toch is het jammer, vooral omdat het eigenlijk niet nodig was."

  Borgers heeft zelfs nog leren zwemmen in het kanaal: "Aan een touw, dat mijn vader vanaf de kant liet vieren. Hij trok het aan als je onder dreigde te gaan. Zo leerde je het snel, hoor."

  Dalfsenaar Gerrit Veerman groeide weliswaar op in Zwolle, maar herkent eveneens veel. "Ik kwam hier vaak in mijn jeugd", zegt hij. "Mijn oom en tante woonden toen aan het Westerveen en ik kwam hier vaak spelen. Bij fietsenmaker Mensink heb ik mijn eerste brommer gekocht, een Batavus."

  Museum Palthehof besteedt met de tentoonstelling (t/m 31 oktober) en diverse andere activiteiten aandacht aan het tweehonderdjarig bestaan van het kanaal. De start viel samen met het museumweekend.

  Meer beeld op www.destentor.nl