article
1.6245215
OMMEN - Het gebied rond boerderij Dunnewind moet toegankelijk blijven, vindt ChristenUnie Overijssel. "Misschien kan hier een pontje komen."
Erf Dunnewind betrekken bij toekomst buurtschap Varsen
OMMEN - Het gebied rond boerderij Dunnewind moet toegankelijk blijven, vindt ChristenUnie Overijssel. "Misschien kan hier een pontje komen."
http://www.destentor.nl/regio/ommen/erf-dunnewind-betrekken-bij-toekomst-buurtschap-varsen-1.6245215
2016-08-05T14:47:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.3715857.1396504956!image/image-3715857.jpg
Varsen,Economie,Bouw en wonen,landgoed,Erf Dunnewind,hermes
Ommen
Home / Regio / Ommen / Erf Dunnewind betrekken bij toekomst buurtschap Varsen

Erf Dunnewind betrekken bij toekomst buurtschap Varsen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De Vecht.
   Fotograaf
  OMMEN - Het gebied rond boerderij Dunnewind moet toegankelijk blijven, vindt ChristenUnie Overijssel. "Misschien kan hier een pontje komen."

  Varsen
  Het gebied aan de Vecht bij Varsen, waar nu de verpauperde boerderij Dunnewind staat, moet niet 'op slot' gaan door er een landgoed op te laten zetten, vindt de provinciale Statenfractie van de ChristenUnie. De fractie pleit er bij het provinciebestuur voor om het gebied toegankelijk te houden en te betrekken bij de leefbaarheid van Varsen. "Mogelijk is het zelfs een idee om Varsen hier met de overkant van de Vecht te verbinden met een pontje", schrijft fractievoorzitter Jan Westert aan Gedeputeerde Staten.

  Boerderij Dunnewind wordt momenteel anti-kraak bewoond. Er zijn drie woonadressen gevestigd in de voormalige boerderij.

  De landerijen rondom zijn - net als de boerderij - opgekocht door de provincie om daarmee de 'reconstructie Varsen' mogelijk te maken. Rondom het Erf Dunnewind is veel nieuwe natuur gecreëerd.

  Westert bezocht de locatie onlangs tijdens een werkbezoek van de provincie langs locaties waar met het project Ruimte voor de Vecht ontwikkelingen in gang zijn gezet. "Er speelden heel andere ideeën en gedachten rond de boerderij Dunnewind. Er zou een fietspad komen, wellicht een theehuis. Dat vind ik leukere en betere activiteiten dan gewoon nu de grond verkopen aan een eigenaar die er een landgoed op zet waardoor het dus 'op slot' zou raken."

  Leefbaarheid
  De fractie vraagt zich af wat de bouw van een landgoed op die plek betekent voor de leefbaarheid in de buurtschap Varsen.

  Eerder al liet Plaatselijk Belang in deze krant weten het niet eens te zijn met het verdwijnen van drie woonmogelijkheden in het buurtschap. De woning van het Erf Vedders aan de Varsenerweg verdwijnt uit het buurtschap omdat op die plek een brink wordt aangelegd. Ook twee van de drie woningen op erf Dunnewind zouden nu uit het buurtschap verdwijnen. Momenteel wordt onderzocht of er nieuwe woningen gebouwd mogen worden aan de Varsenerkant van de Ommermars om het sociaal-economische verlies te compenseren.

  Westert wil nu van het provinciebestuur weten wat de status is van de locatie Dunnewind in Varsen. "We willen weten hoe ver het nu staat, welke activiteiten er wel en niet kunnen plaatsvinden. Dat willen we ook verbinden aan het archeologische landschapsmonument dat daar vlakbij op de Larinkmars is aangelegd. Daar zou je wellicht meer mee kunnen doen waarmee je ook de leefbaarheid van Varsen kunt dienen." Hij oppert het idee van een pontje.

  "Als er een recreatieve functie kan komen, kun je ook denken aan iets van dagbesteding om zo meerdere functies mogelijk te maken."