article
1.6193398
OMMEN - Landbouwmuseum en kunstenaars moeten verkassen uit voormalige provinciale opslaglocatie Besthmenertol Ommen.
Gemeente wil Besthmenertol in Ommen verhuren aan ondernemer
OMMEN - Landbouwmuseum en kunstenaars moeten verkassen uit voormalige provinciale opslaglocatie Besthmenertol Ommen.
http://www.destentor.nl/regio/ommen/gemeente-wil-besthmenertol-in-ommen-verhuren-aan-ondernemer-1.6193398
2016-07-15T01:00:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.3891228.1396371733!image/image-3891228.jpg
Besthmen,Economie,Cultuur, kunst en recreatie,ateliers,verhuur,natuurinformatiecentrum,Besthmenertol,landbouwmuseum,opslaglocatie,top,hermes
Ommen
Home / Regio / Ommen / Gemeente wil Besthmenertol in Ommen verhuren aan ondernemer

Gemeente wil Besthmenertol in Ommen verhuren aan ondernemer

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Foto Erna Lammers
  OMMEN - Landbouwmuseum en kunstenaars moeten verkassen uit voormalige provinciale opslaglocatie Besthmenertol Ommen.

  De Besthmenertol in Ommen, de voormalige provinciale opslaglocatie, moet verhuurd gaan worden. De huidige gebruikers van de gebouwen, het landbouwmuseum en drie kunstenaars, zullen daarom moeten verkassen. De gemeente heeft met het Landbouwmuseum afgesproken dat deze per 1 oktober vertrokken is. De kunstenaars kunnen mogelijk verhuizen naar het nu leegstaande pand ernaast, het voormalige Natuurinformatiecentrum.

  Zes gegadigden
  De gemeente probeert al sinds 2014 kopers te vinden voor de voormalige opslaglocatie achter de Besthmenermolen bij de Manitobar-rotonde in Ommen. Maar liefst zes gegadigden hebben zich gemeld met plannen voor herontwikkling van de locatie. De geboden koopprijzen bleven steken op circa de helft van de boek- en marktwaarde van de opstallen.

  De plannen liepen uiteen van een opleidingsinstituut, zorginstelling met dag- en nachtopvang tot opslag van stenen en grond en dergelijke. Nu de opstallen nog steeds niet verkocht raken, zit de gemeente wel met de jaarlijkse kosten van beheer en onderhoud van 25.000 euro. Dit bedrag hoopt de gemeente nu terug te verdienen door het terrein, met schuren en gebouwen te gaan verhuren aan een of meerdere bedrijven. De verhuur is bedoeld als tijdelijk oplossing.

  Het Natuur Informatie Centrum Ommen (NICO) naast de molen staat sinds 1 mei vorig jaar leeg. Geldgebrek nekte de club.

  120 Vierkante meter
  De gemeente is eigenaar van de molen en het aangebouwde voormalige NICO. De ruimte van ca 120 vierkante meter is geschikt voor diverse doeleinden waaronder presentaties, kantoor, atelier en meer. Deze locatie is onlosmakelijk verbonden met de monumentale molen. Bij bepaalde windstanden moet de ingang van het NICO gebruikt worden om toegang te bieden tot de molen.

  De reguliere ingang via de belt wordt dan namelijk geblokkeerd door de draaiende wieken. Ook staat in de voet van de molen een expositie/wandschildering opgesteld met toeristische waarde. Deze locatie wordt niet te koop aangeboden, maar is geschikt voor reguliere verhuur met een opzegtermijn van 1 jaar. Het buitenterrein biedt ruimte voor parkeren en is tevens opstap-/startpunt voor vele wandel en fietsroutes. Met een duurzame invulling gericht op recreatie en toerisme kan deze locatie een bijdrage leveren aan deze versterking van Ommen, vindt de gemeente.

  Gezamenlijk
  Horeca is niet toegestaan op deze locatie. Er zijn meerdere gegadigden voor huur van deze locatie. De vraag loopt uiteen van expositie- en atelierruimte voor kunstenaars tot een kantoorfunctie annex informatieverstrekking over Ommen. De gemeente wil meerdere huurders de kans bieden gezamenlijk het pand te huren. Hierdoor kunnen kosten gedeeld worden en wordt ruimte geboden aan meerdere activiteiten.