article
1.6194032
OMMEN - Gemeente Ommen is zelf aansprakelijk voor bouwfout zwembad Carrousel. Herstel verrot dak gaat drie ton kosten.
Ommen zelf aansprakelijk voor verrot dak zwembad
OMMEN - Gemeente Ommen is zelf aansprakelijk voor bouwfout zwembad Carrousel. Herstel verrot dak gaat drie ton kosten.
http://www.destentor.nl/regio/ommen/ommen-zelf-aansprakelijk-voor-verrot-dak-zwembad-1.6194032
2016-07-15T09:00:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6166103.1467647964!image/image-6166103.jpg
Ommen,Bouw en wonen,Cultuur, kunst en recreatie,Politiek en bestuur,aansprakelijkheid,dakconstructie,zwembad Carrousel,houtrot,top,hermes
Ommen
Home / Regio / Ommen / Ommen zelf aansprakelijk voor verrot dak zwembad

Ommen zelf aansprakelijk voor verrot dak zwembad

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Zwembad Carrousel Ommen
   Fotograaf
   Locatie
   Ommen
  OMMEN - Gemeente Ommen is zelf aansprakelijk voor bouwfout zwembad Carrousel. Herstel verrot dak gaat drie ton kosten.

  De gemeente Ommen heeft het aan zichzelf te wijten dat het dak van het overdekte zwembad De Carrousel verrot is. "Wij hebben zelf voor deze constructie van het dak gekozen en wij hebben de markt gevraagd om dit te bouwen", legde burgemeester Mark Boumans de raadsleden uit. Voor de bouw van het zwembad in 1997 heeft de gemeente zelf, op basis van informatie van externe adviseurs, besloten dat de dakconstructie uitgevoerd moest worden op de wijze die nu blijkt te leiden tot houtrot en verzakkingen.

  De Ommer gemeenteraad wilde niet zonder slag of stoot de kosten op zich nemen voor vervanging van het dak van zwembad De Carrousel. Is hier sprake van een 'verborgen gebrek'?, vroeg raadslid Johan Wind (ChristenUnie). "Zo ja, dan geldt daarvoor een garantietermijn van 30 jaar, en kunnen we de kosten verhalen op de aannemer van destijds."

  Boumans hielp Wind, en gelijk de gehele raad die zich achter de kwestie van aansprakelijkheid schaarde, dus snel uit de droom. "Vanwege de termijn valt er niets te verhalen. Maar ook is dat onmogelijk omdat het de gemeente zelf is geweest die voor deze constructie van het dak heeft gekozen.

  Boumans: "U vraagt zich nu af: hoe heeft de gemeente dat indertijd kunnen doen? Dit is met deskundige adviseurs gedaan. Het was voor die tijd geen ongebruikelijke methode. Er zijn meer zwembaden met zo'n dakconstructie. Waar wij nu tegenaan lopen is geen uniek vraagstuk."

  Boumans vulde aan dat het in die tijd gebruikelijk was dat adviseurs de aansprakelijkheid voor hun adviezen bij de opdrachtgever belegden. "Overigens is de bouwer van toen ondertussen ook failliet", aldus Boumans.

  Bij de aanleg van het dak van het zwembad is gebruik gemaakt van dampremmende folie. Dit heeft als effect dat er teveel vocht in de isolerende steenwol in het dak is getrokken en dat dat steeds zwaarder wordt. Het leidt tot houtrot en verzakkingen en kan leiden tot een gevaarlijke situatie. Dat is nu nog niet het geval, maar zou in de winter kunnen gebeuren. Dat is ook de reden dat er haast is met het vervangen van de constructie. Het moet gebeuren omdat het condensatieprobleem niet op een andere manier op te lossen is. Vervanging van het dak gaat bijna 3 ton kosten, zo is becijferd. Alle raadsleden konden zich vinden in het voorstel, al had de fractie van de LPO moeite met de wijze van financieren.