article
1.6178613
OMMEN - In een speciaal computerprogramma zijn alle cultuurhistorische gegevens van de molens in Ommen opgenomen.
Onderzoek naar molens afgerond
OMMEN - In een speciaal computerprogramma zijn alle cultuurhistorische gegevens van de molens in Ommen opgenomen.
http://www.destentor.nl/regio/ommen/onderzoek-naar-molens-afgerond-1.6178613
2016-07-08T15:40:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6145974.1467058494!image/image-6145974.jpg
Ommen,Cultuur, kunst en recreatie,onderzoek,Ommer molens,hermes
Ommen
Home / Regio / Ommen / Onderzoek naar molens afgerond

Onderzoek naar molens afgerond

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Molen de Lelie Ommen 170 jaar
   Titel
   Molen de Lelie Ommen 170 jaar
   Beschrijving
   Molen de Lelie rond middernacht,tijdens het 24 uur draaien tijdens de feestweek
   Fotograaf
   Locatie
   Ommen
  OMMEN - In een speciaal computerprogramma zijn alle cultuurhistorische gegevens van de molens in Ommen opgenomen.

  De molens aan de Zwolseweg en aan de Hammerweg zijn van binnen en buiten opgemeten en verwerkt in een digitaal model. Dit alles met de bedoeling de onderhoudsstaat van de molens te volgen.

  Het resultaat van het project is deze week door een vijftal studenten van de Hogenschool Windesheim die het vakgebied Restauratie volgen overhandigd aan Marten Schiphorst. Hij is verantwoordelijk voor het gemeentelijk molenbezit.

  De technische staat van de molens en de herkomst van historische onderdelen kunnen nu in het digitale programma altijd up to date gemaakt worden. Bij dit project is gebruik gemaakt van moderne technologieën die toegepast worden op historische bouwwerken.

  Vooraf gaven de Windesheimstudenten Isaac de Boer, Stephany Hogeboom, Mike de Jong, Pascal Middenveld en Gijs Voslander een presentatie in het gemeentehuis van Ommen voor wethouder Hans ter Keurst en bestuur en vrijwilligers van de stichting Ommer Molens.

  De studenten hebben ook plannen uitgewerkt voor een herbestemming van de twee molens. De Konijnenbeltsmolen zou een thematische invulling moeten krijgen als bijvoorbeeld een museum. Voor de Besthmenermolen wordt gedacht aan toeristische invulling zoals bijvoorbeeld een bed en breakfast.

  Landelijk wordt gewerkt aan een model om de inventarisatie van molens in gang te zetten. Deze ontwikkelingen hebben de gemeente Ommen en de Stichting Ommer Molens niet langer willen afwachten. Daarom hebben zij samen het initiatief genomen om de waardebepaling in beeld te krijgen. Het onderzoek heeft zich in eerste instantie beperkt tot de Besthmenermolen en de Konijnenbeltsmolen. Als het aan de Stichting Ommer Molens ligt worden ook molen De Lelie en molen Den Oordt aan een nader onderzoek onderworpen.