article
1.6096639
PUTTEN - De gemeenteraad van Putten heeft een wijze les geleerd.
Heldere besluiten in Putten leiden niet tot fouten
PUTTEN - De gemeenteraad van Putten heeft een wijze les geleerd.
http://www.destentor.nl/regio/putten/heldere-besluiten-in-putten-leiden-niet-tot-fouten-1.6096639
2016-06-10T10:37:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.4278961.1447689105!image/image-4278961.jpg
Putten,Politiek Lokaal ST,subsidie,SDC Putten,kunstgrasveld,analyse,hermes
Putten
Home / Regio / Putten / Heldere besluiten in Putten leiden niet tot fouten

Heldere besluiten in Putten leiden niet tot fouten

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  PUTTEN - De gemeenteraad van Putten heeft een wijze les geleerd.

  Een onterecht verstrekte subsidie van ruim 375.000 euro voor een kunstgrasveld voor voetbalvereniging SDC Putten heeft aan het licht gebracht dat besluiten in de toekomst duidelijker moeten zijn en iedereen wakker moet blijven.

  Of is er sprake van een menselijke fout? En moet de gemeente zich er bij neerleggen dat waar gewerkt wordt, ook spaanders vallen. "Van de ambtenaren blijf je af", opperde Robin Hoogendijk van Gemeentebelangen tijdens de discussie in de raad. Alle feiten op een rij gezet, blijkt dat de ambtenaren hebben gedaan waarvoor ze zijn ingehuurd. De subsidieaanvraag van de voetbalclub is getoetst aan het sportaccommodatieplan dat in 2012 is vastgesteld. Daarin staat dat de vereniging op basis van de (verwachte) groie hier recht op heeft en dus werd op 4 mei netjes het geld over gemaakt. Zonder nadere toestemming, want het ambtelijk apparaat beschikt immers over een mandaat.

  En toch was het onterecht. Waarom? Omdat het plan niet helder is in de formulering. Voor de eerste vijf jaar had de raad goedkeuring gegeven aan het geld wat er mee was gemoeid. Voor de volgende periode zou de raad opnieuw een discussie aangaan. Iets dat het 'algemeen geheugen' van de raad weet, maar door een nieuw aangestelde ambtenaar niet duidelijk uit het besluit is op te maken.

  Lubbert van den Heuvel (ChristenUnie) was dan ook terecht bereid iedereen een spiegel voor te houden. Had het hem ook kunnen overkomen, wat is zijn aandeel of dat van de fractie? Een vraag die de gehele raad had kunnen stellen. En ook Henri Luitjes van Wij Putten trok indirect het boetekleed aan. Hij trok het mandaat niet in twijfel. "Dat is zo gek nog niet om een slagvaardige overheid te zijn. Schiet nu niet in de stress of de kramp door overal het college tussen te zetten." Maar wel: "Onze besluiten moeten beter. Wat we bedoelen moet ook in het besluit staan."

  Besluiten die maar op één manier zijn uit te leggen, kunnen fouten als deze in de toekomst voorkomen. Dan kunnen ambtenaren moeiteloos hun werk doen zonder discussie achteraf.