article
1.5217375
PUTTEN - De 900.000 euro die Herman du Bois ontving omdat hij zeven jaar onterecht vastzat voor moord is op. Sterker: vanwege geldproblemen nam hij ieder bijbaantje aan en raakte betrokken bij een xtc-bende.
Herman du Bois: 'Ik ben naïef en ben erin geluisd'
PUTTEN - De 900.000 euro die Herman du Bois ontving omdat hij zeven jaar onterecht vastzat voor moord is op. Sterker: vanwege geldproblemen nam hij ieder bijbaantje aan en raakte betrokken bij een xtc-bende.
http://www.destentor.nl/regio/putten/herman-du-bois-ik-ben-na%C3%AFef-en-ben-erin-geluisd-1.5217375
2015-09-07T04:00:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.5217471.1441569768!image/image-5217471.jpg
Putten,Recht, misdaad en 112,Puttense Moordzaak,xtc,top,hermes
Putten
Home / Regio / Putten / Herman du Bois: 'Ik ben naïef en ben erin geluisd'

Herman du Bois: 'Ik ben naïef en ben erin geluisd'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Herman du Bois.
   Fotograaf
  PUTTEN - De 900.000 euro die Herman du Bois ontving omdat hij zeven jaar onterecht vastzat voor moord is op. Sterker: vanwege geldproblemen nam hij ieder bijbaantje aan en raakte betrokken bij een xtc-bende.

  Volgende maand moet Du Bois zich verantwoorden voor de rechtbank. Hij zou machines en grondstoffen hebben vervoerd, die zijn gebruikt bij de productie van xtc. De Puttenaar ontkent dat hij strafbare feiten heeft gepleegd. "Ik ben naïef en ben erin geluisd", zegt hij in een vraaggesprek met deze krant.

  Du Bois zat, evenals dorpsgenoot Wilco Viets, zeven jaar onterecht vast vanwege de moord op stewardess Christel Ambrosius. Nadat de onschuld van de mannen in 2002 vast kwam te staan, kwamen zij vrij. Na zijn vrijlating kreeg Du Bois zijn zaakjes niet meer op de rit. De ontvangen schadevergoeding bleek een doekje tegen het bloeden. Tijdens zijn gevangenschap bouwde het gezin een flinke schuld op. Omdat de Puttenaar geen baan vond, verdampte ook het restbedrag in rap tempo. "Alles is op", zeggen Herman du Bois en zijn vrouw Anja. "Er is in ons land nauwelijks aandacht voor mensen die het slachtoffer zijn geworden van een justitiële dwaling. Je wordt gewoon aan je lot overgelaten."

  Lees het complete interview met Herman du Bois en zijn vrouw Anja in de Stentor van maandag.

  Hieronder een integrale verklaring van advocaat Geert-Jan Knoops van Herman du Bois:

  De heer Dubois hecht eraan op te merken dat hij in de media in deze zaak eerder ten onrechte in verband is gebracht met 'amfetamine laboratoria', hetgeen niet terecht is. Hij is niet in een dergelijk laboratorium geweest of aangetroffen. Hij ontkent ook betrokkenheid bij het tenlastegelegde. Hij heeft bij de politie aangegeven dat hij enkel om in een vorm van inkomen te voorzien op verzoek van anderen met een vrachtwagen materialen heeft vervoerd maar had hierbij geen strafbaar feit voor ogen.

  Het feit dat de rechtbank de voorlopige hechtenis van de heer Dubois beëindigde na een kleine twee maanden, geeft ook aan dat de rol die justitie hem toebedeelt niet juist is.

  Voor een goed begrip van de achtergrond van deze zaak is het volgende van belang. Na de herziening van de Puttense moordzaak in 2001 en de algehele vrijspraak van Herman in 2002 door het Hof Leeuwarden, heeft het gezin van Herman niet een tweede kans gekregen in de samenleving. Dit zou men wel mogen verwachten nu het de overheid zelf was die verantwoordelijk was voor de dwaling in de Puttense moordzaak. Weliswaar heeft Herman in 2002 een schadevergoeding gekregen voor de jaren die hij ten onrechte vast zat, maar dit bedrag moest worden aangewend van de afbetaling van vele schulden en leningen die tijdens de ten onrechte detentie door het gezin werden gecreëerd; maar de kern van het probleem bleef: de overheid en de samenleving hebben onvoldoende gedaan om deze dwaling om te zetten in een ware en reëel rehabilitatie waaronder ook te verstaan de mogelijkheid tot integratie in het maatschappelijk leven. Zo solliciteerde Herman meer dan 120 keer om een baan te vinden, maar steeds werd hij op grond van dit “verleden” uiteindelijk afgewezen. Tot de dag van vandaag is dit niet veranderd helaas. Het gezin leeft op de armoede grens en heeft nu een lening van de gemeente maar nog steeds geen volwaardig financieel bestaan. Herman wenste na zijn vrijspraak in 2002 graag iets te doen op het gebied van jeugdzorg binnen zijn gemeente of daarbuiten, maar ook hier kreeg hij niet de kans van de overheid ondanks meerdere verzoeken daartoe. Dit betekende dat Herman uit arre moede zijn gezin op andere wijze moest zien te onderhouden om het hoofd financieel boven water te houden. Dit betekende dat hij ieder bijbaantje wat hij kon krijgen wel moest aannemen en zo is hij terecht gekomen in onderhavige zaak waar hij voor anderen een paar keer een vrachtwagen met spullen vervoerde.

  Tijdens de behandeling in de raadkamer in 2014 waar wij als verdediging verzochten om de voorlopige hechtenis te doen schorsen, hebben wij het bovenstaande tragische situatie waarin het gezin sinds jaren verkeerde, voorzien van bewijsstukken aan de rechtbank voorgelegd. De rechtbank is ons hierin gevolgd en heeft toen het voorarrest van Herman beëindigd.

  Natuurlijk is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen handelen maar in deze zaak kan niet worden ontkend dat de samenleving en met name de overheid verzaakt heeft in een belangrijke taak: mensen die zoals Herman en zijn gezin slachtoffer zijn geworden van een gerechtelijke dwaling moeten niet alleen met een schadevergoeding worden weggestuurd: zij behoren te worden geholpen bij hun re-integratie in onze samenleving waaronder te verstaan die in het arbeidsproces. Dit zelfde falen zien wij ook bij andere personen die in Nederland slachtoffer zijn geworden van een gerechtelijke dwaling en die door ons kantoor worden bijgestaan. In de zaak van Herman is dit helaas niet anders gelopen. Het is dan ook extra tragisch dat Herman nu ondanks deze vaststellingen wederom onder druk van een strafzaak is komen te staan. Dit nog afgezien dat de beschuldigingen aan zijn persoon niet juist zijn.

  Wat voor Herman deze nieuwe strafzaak extra pijnlijk maakt is dat het vele negatieve associaties opriep met de zaak waarvoor hij ten onrechte vast zat, waaronder het opnieuw moeten afstaan van DNA, welk DNA mede de oorzaak was van de dwaling in de eerdere zaak.

  G.G.J. Knoops

  ”De Stentor E-PaperGeen abonnee van de Stentor? De Stentor is ook los te koop in de winkel of kiosk. Online kan ook, tot twee weken na verschijning, met onze digitale krant