article
1.6393336
PUTTEN/ZUTPHEN - Het OM eist 3,5 jaar cel tegen Herman du Bois. Du Bois zat jarenlang onterecht vast voor de Puttense moordzaak en wordt nu verdacht van betrokkenheid bij xtc-handel.
OM eist 3,5 jaar cel tegen Herman du Bois in xtc-zaak
PUTTEN/ZUTPHEN - Het OM eist 3,5 jaar cel tegen Herman du Bois. Du Bois zat jarenlang onterecht vast voor de Puttense moordzaak en wordt nu verdacht van betrokkenheid bij xtc-handel.
http://www.destentor.nl/regio/putten/om-eist-3-5-jaar-cel-tegen-herman-du-bois-in-xtc-zaak-1.6393336
2016-09-15T07:47:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.5217762.1441602399!image/image-5217762.jpg
Putten,Recht, misdaad en 112,xtc-handel,OM,Puttense moordzaak,Du Bois,top
Putten
Home / Regio / Putten / OM eist 3,5 jaar cel tegen Herman du Bois in xtc-zaak

OM eist 3,5 jaar cel tegen Herman du Bois in xtc-zaak

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Herman du Bois
   Fotograaf
  PUTTEN/ZUTPHEN - Het OM eist 3,5 jaar cel tegen Herman du Bois. Du Bois zat jarenlang onterecht vast voor de Puttense moordzaak en wordt nu verdacht van betrokkenheid bij xtc-handel. 

  Du Bois staat met zijn twee zoons en 11 andere verdachten terecht in de zaak. 

  De Puttenaar zegt dat hij nooit heeft geweten dat hij werk deed voor een bende die xtc produceerde. Hij heeft naar eigen zeggen alleen klusjes gedaan voor een kennis. Voor de familie van du Bois is de strafeis een grote klap. 

  Aanhouding
  In juli 2014 werd Du Bois aangehouden na een inval in een loods aan de Malseweg in Putten. Daar trof de politie grondstoffen voor xtc aan. Du Bois verklaarde eerder aan deze krant er te zijn ingeluisd. Hij stelde met vrachtwagens te hebben rondgereden en al doende materialen voor de productie van xtc te hebben vervoerd.

  Bij het doorzoeken van het huis van Du Bois werd MDMA, de grondstof voor xtc-pillen, aangetroffen. Vader en zoon zijn op meerdere locaties geweest waar de drugs werden vervaardigd of opgeslagen. Maar allebei verklaarden ze er slechts in de tuin of als chauffeur gewerkt te hebben.

  Hoofdverdachte
  Ook de hoofdverdachte in de zaak, de 42-jarige Yaron A. verscheen vandaag voor de rechter. Tegen hem werd 10 jaar cel geëist. Eerder werd A. al veroordeeld 11 jaar cel voor de smokkel van duizenden xtc-pillen naar Australië. A.ontkende tijdens een zitting in oktober vorig jaar dat DuBois voor hem heeft gewerkt. Maar daarmee heeft de Australiër het OM niet weten te overtuigen, zo blijkt uit de straf die justitie eiste tegen de Puttenaar

  Advocaat
  De advocaat van Du Bois, Geert-Jan Knoops, noemt de strafeis 'buitenproportioneel hoog'. Hij voerde nog eens aan dat Du Bois nooit heeft geweten dat hij deel uitmaakte van een criminele bende. Hij zou alleen contact hebben gehad met zijn zoons, de andere verdachten kende hij niet.

  Puttense moordzaak
  Du Bois uit Putten werd in 2002 vrijgesproken van de moord op Christel Ambrosius, na jarenlang vastgezeten te hebben. Na zijn vrijlating kreeg Du Bois zijn zaakjes niet meer op de rit. De ontvangen schadevergoeding bleek een doekje tegen het bloeden. Tijdens zijn gevangenschap bouwde het gezin een flinke schuld op. Omdat de Puttenaar geen baan vond, verdampte ook het restbedrag in rap tempo. 

  De uitspraak volgt op 1 december.