article
1.6354282
PUTTEN - Ouderen moeten op een veilige plek kunnen wonen. Daarom wil Wij Putten dat de gemeente bijdraagt aan een betaalbaar goed sleutelkastje.
Wij Putten wil subsidie voor sleutelkastjes
PUTTEN - Ouderen moeten op een veilige plek kunnen wonen. Daarom wil Wij Putten dat de gemeente bijdraagt aan een betaalbaar goed sleutelkastje.
http://www.destentor.nl/regio/putten/wij-putten-wil-subsidie-voor-sleutelkastjes-1.6354282
2016-09-07T10:00:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.5977268.1462133966!image/image-5977268.JPG
Putten,Sociaal en maatschappij,subsidie,sleutelkastjes,top,hermes
Putten
Home / Regio / Putten / Wij Putten wil subsidie voor sleutelkastjes

Wij Putten wil subsidie voor sleutelkastjes

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Een sleutelkastje. Foto Wij Putten
  PUTTEN - Ouderen moeten op een veilige plek kunnen wonen. Daarom wil Wij Putten dat de gemeente bijdraagt aan een betaalbaar goed sleutelkastje.

  Wij Putten, de grootste fractie in de gemeenteraad, pleit voor een subsidieregeling voor gecertificeerde sleutelkastjes, zodat het voor iedereen mogelijk is een veilig exemplaar aan te schaffen.Eerder dit jaar maakte de raadsfractie het onderwerp aanhangig bij burgemeester en wethouders en er ging een brief uit naar diverse organisaties die betrokken zijn bij thuiszorg.

  Het zijn vooral oudere mensen die thuiszorg krijgen, die een dergelijk sleutelkastje bij de voordeur hebben hangen. Met een code wordt het geopend om vervolgens de sleutel eruit te kunnen halen. Zo kan een thuiszorgmedewerker altijd het huis in van de cliënt.

  Inbrekers
  Inbrekers maken er echter ook gebruik van de kastjes. Ze weten het kastje open te krijgen of rukken het ding eraf om elders de kraak verder uit te voeren. Waren er in 2012 nog zo'n 200 ouderen hiervan de dupe, in 2014 stond die teller op 649.

  Inbraakveilig
  Jack Jansen van Actief Beveiligingen uit Putten beaamt dat er 'veel rommel' wordt verkocht. "Een goedgekeurd kastje is van ander materiaal en beter aan de muur bevestigd. Het is geen kluis, maar wel het beste dat er is." Dat aan die kwaliteit een prijskaartje hangt, mag helder zijn. Ondeugdelijke kastjes zijn er al voor zo'n 30 euro, een gecertificeerde kost al snel 110 euro inclusief de montage. Deze kastjes zijn extra inbraakwerend door robuust design, hebben een extra zware deur en speciale anti-diefstalbevestiging.

  Co Koopmans van vakbouwmarkt Jecor in Putten hoopt binnenkort een kastje te kunnen presenteren dat de inbreker enkele minuten vertraagt. Kosten: rond de 150 euro. Wij Putten vindt dat een veilig kastje voor iedereen betaalbaar moet zijn en wil daarom dat de gemeente Putten hiervoor een subsidieregeling opzet. "Vergelijkbaar met de regeling om isolatie van woningen te stimuleren", zegt raadslid Wilma van Voorst-Ruiter van Wij Putten. "We willen allemaal dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Dan is een eerste vereiste dat de plek waar ze wonen ook gegarandeerd veilig is."

  Subsidieregeling
  In het verlengde hiervan wil Wij Putten dat er een subsidieregeling komt om de montage van veilig hang-en- sluitwerk te stimuleren. Het aantal inbraken in Putten toont tegen de landelijke trend in een stijgende lijn. De fractie vestigde de aandacht op de sleutelkastjes nadat de moeder van partijgenoot Evert Doppenberg het slachtoffer was geworden van inbraak.