article
1.6199570
PUTTEN - Echte zonneakkers komen er niet in het buitengebied van Putten. Maar meer mogelijkheden om zonnepanelen op het maaiveld te plaatsen komen er wel.
Zonnepalen mogelijk op maaivelden in Putten
PUTTEN - Echte zonneakkers komen er niet in het buitengebied van Putten. Maar meer mogelijkheden om zonnepanelen op het maaiveld te plaatsen komen er wel.
http://www.destentor.nl/regio/putten/zonnepalen-mogelijk-op-maaivelden-in-putten-1.6199570
2016-07-17T16:06:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.4294719.1464959518!image/image-4294719.jpg
Putten,Milieu en grondstoffen,zonnepanelen,top,hermes
Putten
Home / Regio / Putten / Zonnepalen mogelijk op maaivelden in Putten

Zonnepalen mogelijk op maaivelden in Putten

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  PUTTEN -  Echte zonneakkers komen er niet in het buitengebied van Putten. Maar meer mogelijkheden om zonnepanelen op het maaiveld te plaatsen komen er wel.

  Particulieren zouden met de nieuwe regels zonnepanelen met oppervlaktes tussen de 50 en 100 vierkante meter mogen neer zetten. Bedrijven en recreatieve bestemmingen krijgen eventueel nog meer ruimte.

  Veldinstallaties op grote schaal, de zogenoemde zonneakkers, behoort volgens de gemeente niet tot de mogelijkheden. Ze zouden financieel vrijwel onhaalbaar zijn en als obstakels worden de lange terugverdientijden en administratieve lasten genoemd. Daarnaast zouden de grote installaties ten koste gaan van de agrarische productiegronden, de kwaliteit van het landschap (aantasting openheid en uitstraling) en de nevenfuncties van de agrarische grond (natuurwaarde en waterberging).

  Zonnepanelen die op de grond worden geplaatst vallen binnen de categorie 'bouwwerken, geen gebouw zijnde'. Voor deze categorie wordt met de huidige regelgeving al ruimte geboden, maar die wordt vaak opgeslokt door een carport, veranda of andere overkappingen. Omdat de gemeente Putten klimaatneutraal wil zijn in 2050, wil ze mensen de mogelijkheid geven toch tot veldinstallaties in het buitengebied over te gaan.