article
1.6148294
RAALTE - Vier campings op een vierkante kilometer, dat geeft te denken. Komt er naast de Flierefluiter een camping bij 't Natuurlijk Huus? En dan ook nog twee aan de Hogebroeksweg?
Bewoners Hogebroeksweg in Raalte ontketenen 'campingoorlog'
RAALTE - Vier campings op een vierkante kilometer, dat geeft te denken. Komt er naast de Flierefluiter een camping bij 't Natuurlijk Huus? En dan ook nog twee aan de Hogebroeksweg?
http://www.destentor.nl/regio/raalte/bewoners-hogebroeksweg-in-raalte-ontketenen-campingoorlog-1.6148294
2016-06-28T13:28:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6148295.1467120645!image/image-6148295.JPG
Raalte,Lokaal Thema ST,Natuurlijk Huus,Hogebroeksweg,camping,top,hermes
Raalte
Home / Regio / Raalte / Bewoners Hogebroeksweg in Raalte ontketenen 'campingoorlog'

Bewoners Hogebroeksweg in Raalte ontketenen 'campingoorlog'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  RAALTE - Vier campings op een vierkante kilometer, dat geeft te denken. Komt er naast de Flierefluiter een camping bij 't Natuurlijk Huus? En dan ook nog twee aan de Hogebroeksweg?

  Wim Bovendeert en Peter van Wegen hebben beiden een vergunningaanvraag neergelegd bij de gemeente om bij hun woning een minicamping te starten, op steenworp afstand van 't Natuurlijk Huus. Vier campings op een klein stukkie Salland, dat gaat toch niet? Dan is de vraag: wie krijgt hem? Welke vergunning krijgt bijval?

  Geruchten
  Verantwoordelijk wethouder Wout Wagenmans was het zaterdag nog niet opgevallen dat er twee nieuwe vergunningaanvragen zijn ingediend. "Weet ik nog niets van. Geruchten, ja, dat wel. Ach ja, iedereen wil tegenwoordig een minicamping beginnen. Dat mag ook, als het past binnen het bestemmingsplan bij boerderijen of bij een woonbestemming."

  Wereldkundig
  Twee maanden geleden werden plannen voor een camping bij 't Natuurlijk Huus wereldkundig gemaakt. De buurt reageerde furieus toen eigenaren van 't Natuurlijk Huus, Harry Kiekebosch en Agnes Heethaar, met plannen kwamen om bij hun natuurwoning een landschapskamer, een camping voor 25 plaatsen en 27 parkeerplaatsen te realiseren.

  Deze plannen waren strijdig met het bestemmingsplan, met bouwplannen buiten het bouwvlak. De omwonenden vlogen direct in de gordijnen toen het bekend werd. De buren vrezen overlast, verkeersproblemen en onrust. En ze zijn boos omdat ze niet eerder zijn geïnformeerd over de plannenmakerij, die volgens hen al jaren gaande is. Tien bezwaren legden buurtbewoners al neer bij de gemeente.

  "Onze argumentatie strekt veel verder dan alleen het gevoel dat je geen drukke camping in je achtertuin wil", legt buurman Wim Bovendeert uit. "Het gaat ons om het platteland, een bijzonder stuk platteland ook nog." Godelieve Wijffels valt haar man bij: "We hebben veel gedaan om bij ons huis de landbouwgrond om te zetten naar natuurgrond. Het is opengesteld voor publiek. Er zijn bijzondere planten en dieren, vogels. Als je dat verstoort, maak je veel kapot."

  Flierefluiter
  Volgens buurman Gerard Heuven dreigt de rust steeds meer te verdwijnen. "Kijk eens bij de Flierefluiter hier 700 meter vandaan, daar staan zomaar 250 auto's op de parkeerplaats." Heuven vreest, net als de andere omwonenden, dat de komst van een camping bij 't Natuurlijk Huus de omgeving op alle fronten zal aantasten.

  "Het platteland is niet meer van de boeren", reageert Kiekebosch daarentegen. "Anderen moeten zorgen voor het platteland, om verloedering tegen te gaan. Daarom is het een goede zaak om hier kleinschalig toerisme te hebben. Wij gaan uit van vier of vijf kampeerplaatsen vast in het jaar, misschien volkstuintjes." Hij voegt eraan toe: "Maar ik wil er geen geruzie over in de buurt." Toch liep onlangs een bijeenkomst met buurtbewoners uit op een teleurstelling, terwijl de opdracht was om draagvlak te creëren. "Het was een vervelende avond", vertelt een buurtbewoonster. "Kiekebosch werd meteen al boos. Al bij de vraag waaróm hij een camping zou willen. Dat is toch een normale vraag? Nee, dat draagvlak creëren, dat is niet gelukt."

  Sympathiek initatief
  "We vonden 't Natuurlijk Huus destijds een sympathiek initiatief", zegt buurman Wim Bovendeert. "Dat is gerealiseerd, met nog wat extra dingen. Maar nu ligt er een aanvraag voor een camping, landschapskamer en 27 parkeerplaatsen, allemaal buiten het bouwvlak. Dat gaat veel te ver. Het is een optelsom. Dit is voor ons de druppel. Als iets succesvol is, wil niet altijd zeggen dat het méér moet worden. De maat is vol en daarom hebben we nu zelf plannen voor een camping. Kijken wat dat losmaakt."

  "We kwamen er gisteravond laat achter", meldt Kiekebosch zaterdag. "Tja, de gemeente moet maar zien wat ze ermee doen. Ook ik vraag me af, wat nu?"