article
1.6223188
RAALTE - John Wichers Schreur is strijdbaar. Zijn huis verlaten? Geen denken aan. Eigenaar Wageningen Universiteit ziet het conflict met lede ogen aan.
Boer in Raalte weigert woning te verlaten
RAALTE - John Wichers Schreur is strijdbaar. Zijn huis verlaten? Geen denken aan. Eigenaar Wageningen Universiteit ziet het conflict met lede ogen aan.
http://www.destentor.nl/regio/raalte/boer-in-raalte-weigert-woning-te-verlaten-1.6223188
2016-07-27T08:22:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.2958319.1350899913!image/image-2958319.JPG
Raalte,Sociaal en maatschappij,boerderij,universiteit van Wageningen,top
Raalte
Home / Regio / Raalte / Boer in Raalte weigert woning te verlaten

Boer in Raalte weigert woning te verlaten

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   John Wichers Schreur, op een steiger, is tevreden met de bouw van etagestal. Een tiental spanten moet nog worden gemonteerd. foto Gerard Vrakking
  RAALTE - John Wichers Schreur is strijdbaar. Zijn huis verlaten? Geen denken aan. Eigenaar Wageningen Universiteit ziet het conflict met lede ogen aan.

  Hij woont al tien jaar aan de Drosteweg in Raalte en John Wichers Schreur is vastbesloten daar te blijven. Zijn voormalig verhuurder, de Wageningen Universiteit, wil dat hij het huis verlaat, maar Wichers Schreur heeft er veel voor over om in de woning te blijven wonen. Tot rechtszaken aan toe.

  Experimenten
  De universiteit had voorheen een boerderij naast de woning, alwaar onderzoeken en experimenten met varkens werden gedaan. In 2009 besloot de universiteit de deuren te sluiten. Lang stond de grote boerderij leeg. Er kon geen koper worden gevonden. De universiteit droeg het beheer van het pand over aan Gapph leegstandbeheer.

  ,,Die kwam met Wichers Schreur overeen dat hij voorlopig kon blijven wonen in de woning bij de boerderij. Niet als huurder, maar als tijdelijk beheerder’’, vertelt Eise Ebbelink, hoofdvastgoedbeheer van de Wageningen Universiteit. Volgens Ebbelink betrof het een soort anti-kraakconstructie waarbij was afgesproken dat Wichers Schreur het pand zou verlaten als er een koper zou zijn.

  Potentiële koper
  Begin dit jaar meldde zich een potentiële koper. Wie, dat wil de universiteit niet aangeven. Agrarisch adviseur Harry ten Have is namens de potentiële koper bezig de herontwikkeling van de voormalige proefboerderij rond te krijgen.

  Die herontwikkeling kan twee jaar duren. Tot de eventuele goedkeuring van de plannen houdt Erik Steegink uit Loo-Bathmen, de zwager van Ten Have, honderden vleesvarkens in de lege stallen bij Wichers Schreurs’ woning.

  Rechterlijke procedures
  De academie wil de boerderij straks verkopen zonder de huidige bewoner Wichers Schreur over te dragen. Maar die wil geen plaats maken. Wichers Schreur wil inhoudelijk niet ingaan op de kwestie, omdat er rechterlijke procedures lopen. Hij zat al met Gapph bij de civiele rechter, vertelt hij. ,,Die zaak heeft Gapph gewonnen. Ik meen dat hij er binnen een maand uit moet’’, zegt Ebbelink. Wichers Schreur zegt nieuwe gerechtelijke stappen te ondernemen. Welke dat zijn, vertelt hij niet.