article
1.6139056
RAALTE - Met de Blue Battery hoopt Raaltenaar Emil Goosen de veranderingen van het klimaat tegen te gaan. Hij schrijft deze zomer ook mee aan de milieudoelen van de VN.
Emil (25) uit Raalte wil wereld redden met batterij
RAALTE - Met de Blue Battery hoopt Raaltenaar Emil Goosen de veranderingen van het klimaat tegen te gaan. Hij schrijft deze zomer ook mee aan de milieudoelen van de VN.
http://www.destentor.nl/regio/raalte/emil-25-uit-raalte-wil-wereld-redden-met-batterij-1.6139056
2016-06-25T11:00:26+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6139081.1466852332!image/image-6139081.PNG
Raalte,Cultuur, kunst en recreatie,Economie,Bouw en wonen,water,batterij,VN,zout,top
Raalte
Home / Regio / Raalte / Emil (25) uit Raalte wil wereld redden met batterij

Emil (25) uit Raalte wil wereld redden met batterij

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De Blue Battery waaraan Raaltenaar Emil Goosen werkt. Foto: eigen foto.
  RAALTE - Met de Blue Battery hoopt Raaltenaar Emil Goosen de veranderingen van het klimaat tegen te gaan. Hij schrijft deze zomer ook mee aan de milieudoelen van de VN.

  Vraag Emil Goosen of hij later minister van Energie of Ontwikkelingssamenwerking wil worden, en hij schudt zijn hoofd. Vraag hem of hij bij een grote multinational wil werken en je ziet hem huiveren. Emil wil simpelweg de planeet redden en dan zijn water en zout veel belangrijker dan triviale zaken zoals zijn carrière.

  Voorlopig is Goosen de enige betaalde employee van het bedrijf Aqua Battery BV, dat een batterij ontwikkelt die werkt op water en keukenzout. „Je kunt er energie mee opslaan, bijvoorbeeld van zonnepanelen zodat je het kunt gebruiken als het uitkomt. Onze batterij is bovendien volledig afbreekbaar, want er komen geen toxische stoffen zoals lithium bij kijken.”

  Formule
  Samen met een groep andere wetenschappers ontwikkelde Goosen een formule waarbij in ecologisch afbreekbare membranen energie opgeslagen kan worden. Die energie halen ze uit water en zout. De techniek is niet nieuw, want al in de jaren zeventig bedacht men dat je met een zoutoplossing energie op kunt wekken, maar toepasbaar was die formule toen nog niet.

  Testen in de praktijk
  „Wij zijn het aan het doorontwikkelen en maken enorme stappen. Binnenkort gaan we de batterij testen in een praktijksituatie. Daarna verwacht ik dat het snel zal gaan. Er staan nu al veel bedrijven te popelen om de batterij te gebruiken.”

  Bij het project zijn onder meer elektriciteitsbedrijf Alliander, Fuji Film en de TU in Delft betrokken. Te duur Wie zonnepanelen op zijn dak heeft, heeft aan de Blue Battery voorlopig niets, want voor particulieren is de batterij nog niet helemaal geschikt. „Daar is hij nu te duur voor. Maar voor boerderijen met veel zonnepanelen op het dak van de stal of schuur kan het al wel lucratief zijn.”

  Uiteindelijk gaat de Blue Battery de wereld verbeteren, denkt Goosen. „Het is een oplossing om het energiegebruik te verduurzamen. Iets waar ik me met hart en ziel voor inzet.” De gedreven Raaltenaar merkte jaren geleden op hoe snel het klimaat verandert.

  Droogste maand
  „Het was in 2007 dat we in april de droogste maand ooit hadden. Voor mij was dat de druppel die de emmer deed overlopen. Ik was altijd al klimaatbewust, maar toen besloot ik er ook een studie bij te zoeken.”

  Na het Carmel College in Raalte koos Goosen voor een minor over klimaatverandering op de Universiteiten van Wageningen om daarna zijn master in energie en milieu aan de Rijksuniversiteit Groningen te halen. Inmiddels is hij één van de meest veelbelovende wetenschappers op het gebied van duurzame energie in ons land.

  New York
  Eind augustus vertrekt Goosen naar New York om samen met 359 andere wetenschappers mee te schrijven aan concrete plannen om de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties te realiseren. Slechts drie Nederlanders zijn uitverkoren om mee te praten.

  „Mensen uit de hele wereld komen daar samen om lokale voorbeelden van duurzame oplossingen met elkaar te delen. Zo houd ik een pleidooi voor de Mega Wind Force, een Nederlandse windturbine. En voor de Power Window, waarmee je zonne-energie via het raam kunt opwekken. En ook de Blue Battery wil ik nog noemen, maar eigenlijk is die ontwikkeling nog niet ver genoeg voor dit programma.”

  Wereldleiders
  De 360 deelnemers aan de zogeheten ‘ United Nations Global Goals for Sustainable Development’ presenteren hun bevindingen aan de VN-top in New York waar de wereldleiders ook zijn.