article
1.3135205
MARIËNHEEM - Al het goud dat blinkt moet goed zijn. Als dat waar is, dan zit het voorlopig wel goed met s.v. Mariënheem.
Halve eeuw voetbal Mariënheem
MARIËNHEEM - Al het goud dat blinkt moet goed zijn. Als dat waar is, dan zit het voorlopig wel goed met s.v. Mariënheem.
http://www.destentor.nl/regio/raalte/halve-eeuw-voetbal-mari%C3%ABnheem-1.3135205
2010-05-26T18:30:57+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6008867.1463051067!image/image-6008867.png
Raalte,Salland,Mariënheem,flitsen
Raalte
Home / Regio / Raalte / Halve eeuw voetbal Mariënheem

Halve eeuw voetbal Mariënheem

  MARIËNHEEM - Al het goud dat blinkt moet goed zijn. Als dat waar is, dan zit het voorlopig wel goed met s.v. Mariënheem.
  De sportvereniging viert dit jaar het vijftigjarig bestaan en daarmee het gouden jubileum. ,,Deze sportvereniging is belangrijk geweest voor het bestaansrecht van Mariënheem", vinden Ben Groote Schaarsberg, Martin Hutten en voorzitter Frans Alferink.

  De woorden blijken gegrond. Wie een blik werpt op de geschiedenis van de sportvereniging ziet dat er vanuit de activiteitencommissie tal van andere verenigingen ontstaan zijn. Zo stond de Mariënheemse sportvereniging onder meer aan de wieg van het carnaval in het dorp, het jeugdkamp en heeft de club een grote rol gespeeld bij de realisatie van 't As-spel.

  De beginselen van de sportvereniging liggen aan het begin van de jaren zestig. Verschillende inwoners van het dorp voetbalden bij Rohda Raalte of het nabij gelegen SDOL uit Luttenberg. Daar moest maar eens verandering in komen vonden de Mariënhemers Sjef Koggel, Johan Lorkeers en Anton Klein Koerkamp. ,,Zij konden niet langer verdragen dat Mariënheem geen eigen sportvereniging had", zegt Groote Schaarsberg, die zelf vijftien jaar als voorzitter aan de club verbonden was. ,,Er is toen veel gepraat over de oprichting van de club. Pastoor Maureau zegde zijn medewerking toe en hij heeft vervolgens vanuit de preekstoel iedereen uitgenodigd voor een oprichtingsvergadering."

  Tijdens die vergadering werd al snel groen licht gegeven, waarop Bernard Schutte tot eerste voorzitter benoemd werd. Daarna volgde het tweede punt. De zoektocht naar een veld. Dat bleek vooral in de beginjaren lastig. ,,Het eerste sportveld was in de weide van Bernard Velderman", weet Groote Schaarsberg. ,,Maar door wateroverlast heeft de vereniging daar niet lang gespeeld. Daarna hebben ze geruime tijd op het land van Jan Koggel aan de Steege gespeeld, maar hij had op een bepaald moment zijn land ook weer nodig." Een volgend veld werd door de KNVB als onbespeelbaar verklaard, waarna s.v. Mariënheem in 1962 in overleg met de gemeente een stuk land van de familie Koenjer kocht. De plek waar de vereniging nu nog altijd is gehuisvest.

  Een jaar later vierde de vereniging zijn eerste van uiteindelijk vijf kampioenschappen. Maar het niveau van de vereniging bleef altijd schommelen rond de vierde en vijfde klasse. ,,Maar gezien de omvang van het dorp lijkt dat ook realistisch", vindt voorzitter Frans Alferink.

  Hij is de vierde voorzitter van de vereniging in een halve eeuw, nadat Schutte, Groote Schaarsberg en Geert Schrijver hem voorgingen. ,,Ik moet echt een compliment aan de mensen van het eerste uur geven", zegt Groote Schaarsberg. ,,Voor de volgende voorzitters was het een stuk eenvoudiger, omdat de voorgangers al veel werk hadden verricht. De oprichters hadden niemand om op terug te vallen. Ze hebben de club vanuit het niets en uit dorpsgevoel opgericht."