article
1.2620473
OLST - De 41 leden van herensociëteit Voorheen de Nuts Neut kwamen vrijdagavond voor de 250ste keer bijeen en zoals altijd op de maartse soosavond werd het kerstfeest gevierd.
Kerstklokken luiden op 250ste soosavond
OLST - De 41 leden van herensociëteit Voorheen de Nuts Neut kwamen vrijdagavond voor de 250ste keer bijeen en zoals altijd op de maartse soosavond werd het kerstfeest gevierd.
http://www.destentor.nl/regio/raalte/kerstklokken-luiden-op-250ste-soosavond-1.2620473
2007-03-12T07:41:15+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.2620474.1350806809!image/image-2620474.jpg
Raalte,Salland,Olst
Raalte
Home / Regio / Raalte / Kerstklokken luiden op 250ste soosavond

Kerstklokken luiden op 250ste soosavond

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Zeven leden van het eerste uur werden toepasselijk in de kersttakken gezet tijdens de 250ste soosavond. Op de voorgrond de drie regenten van de herensociteit. Foto GERARD VRAKKING
  OLST - De 41 leden van herensociëteit Voorheen de Nuts Neut kwamen vrijdagavond voor de 250ste keer bijeen en zoals altijd op de maartse soosavond werd het kerstfeest gevierd.
  Om het jubileumfeest te vieren, kwamen de Olster heren voor een keer terug naar de plek waar alles begon, het Veerhuys aan de Veerweg, toen beter bekend als café restaurant Boeve.

  Naast leden kent de herensoos nog drie regenten: de Olster cultuurbaron Marinus Beumer, Reint Eilerts en Gerhard Aberson. Deze drie heren zaten na een door het Olster Nutsdepartement georganiseerde politiek café in 1986 nog wat na te borrelen toen ze het idee kregen om een herensociëteit op te richten. Dit gebeurde onder de naam de Nuts Neut, maar die naam leverde veel kritiek op bij de rest van het Nutsbestuur. Regent Eilerts: ,,Wij waren de drie enige mannen in het bestuur. De dames vonden dat er binnen het Nut geen plaats was voor specifieke mannenactiviteiten, want Nuts Neut impliceerde dat het een Nutsaangelegenheid was. Wij konden ons in het protest vinden en veranderden de naam in Voorheen de Nuts Neut.''

  De eerste jaren ontmoetten de heren elkaar in café Boeve. Ook wilden ze het kerstfeest vieren. Dit kon niet doorgaan omdat uitbater Bertus Boeve ziek werd. Regent Aberson hierover: ,,Het duurde enkele maanden voordat de waard weer een beetje op de been was. Pas in maart kon de kerstviering ingehaald worden. Vanaf dat moment is het traditie geworden dat we in maart kerst vieren, compleet met kerstboom, kerstversieringen, kersttoespraak van de koningin en heel veel kerstzang.

  Toen wijlen Bertus Boeve in 1991 definitief zijn etablissement sloot, vonden de heren onderdak in café Joh. Boerhof in Boskamp, volgens Eilerts het meest authentieke café in de wijde omtrek. Even leek het erop dat de heren enkele jaren geleden weer op zoek moesten naar een andere locatie toen Boerhof overleed en het café niet meer als zodanig door kon gaan. ,,Vanaf dat moment hebben wij alleen de ruimte gehuurd en zijn helemaal selfsupporting geworden'', legt Aberson uit.

  In tegenstelling tot andere herensociëteiten wil Voorheen de Nuts Neut absoluut een mannenaangelegenheid blijven. Eilerts, glimlachend: ,,Dan zitten de heren in ieder geval één avond per maand niet onder de plak van hun vrouw'', en voegt er meteen aan toe: ,,Slechts één vrouw is welkom, Hermine Boerhof. Zij staat boven alle twijfel verheven.''

  In haar ruim twintig jarig bestaan heeft de sociëteit verschillende activiteiten ontwikkeld. Zo zijn de heren sponsor/kledingadviseur van dansgarde de Iesselstars, ze organiseerden diverse proeverijen op gebied van whisky, jenever, bier, sigaren, rook- en leverworst en hondenbrokken. Regelmatig bezoeken ze authentieke eethuisjes in binnen- en buitenland, ze hebben een wijnreisclub WC Tastoevin en een motorclub MC Vol Gas. Een aantal jaren gelden probeerden ze de saaiheid van de plaatselijke politiek te veranderen door de oprichting van de HPO Herenpartij Olst, doch verder dan een poging om de politiek in te gaan kwamen ze niet.

  Een keer lukte het Voorheen de Nuts Neut om ruime aandacht van de nationale media te krijgen en zelf het NOS-journaal. Het mediacircus streek in Olst neer voor de opening van het Willy Dobbe plantsoen toen Wim T. Schipper en Willy Dobbe zelf het officiële plantsoen openden.  ,,Zitten de heren in ieder geval één avond per maand niet onder de plak  Zeven 'Heren van Eer' gehuldigd  Tijdens de 250ste soosavond van herensociëteit Voorheen de Nuts Neut werden zeven leden van het allereerste uur op gepaste wijze gehuldigd en kregen de titel 'Heer van Eer'. Dit zijn de heren P. Boxman, H. Olde Hanhof, A. Kuiper, A. Bosch, P. Peters, royalty watcher H. Brink en adjudant/ritmeester S. Kuiper.