article
1.3106061
Voor de oud-bezoekers van Jeugdsoos de Lamp in Olst wordt zaterdag een reünie gehouden in 't Olde Postkantoor.
Leden De Lamp nog een keer bijeen
Voor de oud-bezoekers van Jeugdsoos de Lamp in Olst wordt zaterdag een reünie gehouden in 't Olde Postkantoor.
http://www.destentor.nl/regio/raalte/leden-de-lamp-nog-een-keer-bijeen-1.3106061
2009-11-26T19:25:16+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6008867.1463051067!image/image-6008867.png
Raalte,Salland,Voor De Oud,Wesepe,flitsen
Raalte
Home / Regio / Raalte / Leden De Lamp nog een keer bijeen

Leden De Lamp nog een keer bijeen

  Voor de oud-bezoekers van Jeugdsoos de Lamp in Olst wordt zaterdag een reünie gehouden in 't Olde Postkantoor.
  Die datum is bewust gekozen, omdat het dan 40 jaar geleden is dat in een oude varkensstal aan het Koekoekspad (achter 't Polletje) in Olst de jeugdsoos werd geopend.  "In Olst was er eind jaren '60 weinig te doen voor de plaatselijke jeugd. We hingen rond bij de muziektent in het plantsoen de Olsterhof of in het zwembad. In Wesepe hadden ze toen al een jeugdsoos, Lokomonia, en daar waren we eigenlijk een beetje jaloers op. Met Lokomonia in het achterhoofd is bij ons het idee ontstaan voor een eigen soos.'' Aldus de organisatoren van de reünie.

  Het reüniecomité bestaat uit oud-leden Gerhard Aberson, Evert Feith, Jan en Ine Hijlkema, Wies en Cor Verkuil, Henny en Ton Mentink en Ankie Bessen-Albers. De laatste twee waren niet aanwezig bij het gesprek.

  De jongeren gingen zelf aan de slag om de soos te realiseren. In het dorp werden handtekeningen verzameld om aan de burgemeester te overhandigen. Een eigen onderkomen voor de jeugd moest breed gedragen worden in Olst. Vervolgens werd een geschikte ruimte gezocht en die heeft de jeugd gevonden in een voormalige varkensstal achter 't Polletje. Nadat het gemeentebestuur had ingestemd met deze locatie moesten de handen uit de mouwen.

  Allereerst moest er genoeg geld ingezameld worden om de voormalige stal op te knappen. Een collecte in het dorp bracht zo'n 900 gulden op. Daarnaast werden er ook renteloze leningen afgesloten. Henny: "Maar volgens mij hebben de mensen dat geld nooit teruggehad. Haha!'' Vervolgens moest de boel opgeknapt worden. De jongeren kregen hierbij hulp van ouders en bedrijven. De muurschildering die de buitenmuur sierde had Evert zelf gemaakt.

  Op zaterdag 29 november 1969 was het dan eindelijk zover: jeugdsoos De Lamp werd geopend. De openingshandeling werd verricht door de burgemeester. Hij deed de deur van het slot en daarmee was de soos geopend. Ook de naam werd toen onthuld: De Lamp, een lichtpunt in Olst.

  De jeugdsoos was op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond en op zondagmiddag geopend. "Het liep heel goed. De jeugd had een eigen onderkomen zonder toezicht van een leider of ouders. We konden doen wat we wilden. In het dorp deden er daardoor allerlei geruchten de ronde, zoals dat er drugs gebruikt zouden worden. Maar eigenlijk waren we heel braaf. Er werd niet eens alcohol geschonken. Wat we wel deden was een potje kaarten, kletsen, dansen en op zondagavond maakten we vaak een wandeling.''

  Van de winst die de jongeren maakten op de verkoop van consumpties werden nieuwe platen gekocht en de elektriciteitsrekening werd ervan betaald. "Door de week was de soos niet open en als we dan op vrijdag weer binnen kwamen waren de Marsrepen die bovenop lagen aangevreten door de muizen. Die moesten we weggooien en dat ging weer van onze winst af.''

  Doordat veel leden op een gegeven moment vanwege studie uit Olst wegtrokken of in militaire dienst gingen, stierf de soos een langzame dood. Op een gegeven moment waren er geen nieuwe bestuursleden meer beschikbaar en kon de elektriciteitsrekening niet meer betaald worden. Daardoor kwam er in 1974 een einde aan de soos.

  Morgen gaan 33 oud-bezoekers van De Lamp naar de reünie om de mooie herinneringen van toen op te halen. Op het programma staan onder meer een wandeling naar de plek waar de soos stond en het bekijken van foto's en video's uit die tijd.

  Meer informatie: www.jeugdsoosdelamp.nl