article
1.6104458
RAALTE - Het was slecht 35 milimeter water dat zondagmiddag in Raalte uit de lucht kwam vallen ter hoogte van de Deventerstraat, maar het was genoeg om de hele weg blank te zetten. En dat was niet voor het eerst. De gemeente werkt daarom aan een masterplan.
Masterplan tegen wateroverlast in Raalte
RAALTE - Het was slecht 35 milimeter water dat zondagmiddag in Raalte uit de lucht kwam vallen ter hoogte van de Deventerstraat, maar het was genoeg om de hele weg blank te zetten. En dat was niet voor het eerst. De gemeente werkt daarom aan een masterplan.
http://www.destentor.nl/regio/raalte/masterplan-tegen-wateroverlast-in-raalte-1.6104458
2016-06-13T13:55:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6104521.1465827106!image/image-6104521.jpg
Raalte,Lokaal Thema ST,top,hermes
Raalte
Home / Regio / Raalte / Masterplan tegen wateroverlast in Raalte

Masterplan tegen wateroverlast in Raalte

Videos
1
Reacties
Reageer
  RAALTE - Het was slecht 35 milimeter water dat zondagmiddag in Raalte uit de lucht kwam vallen ter hoogte van de Deventerstraat, maar het was genoeg om de hele weg blank te zetten. En dat was niet voor het eerst. De gemeente werkt daarom aan een masterplan.

  De meeste bewoners van de Deventerstraat kunnen er de humor wel van inzien. Het water reikte zondag tot ver op de stoep nadat de hemelsluizen wagenwijd opengingen, maar de deurposten werden niet bereikt. Geen man overboord dus. Maar dat was ook wel eens anders. "Ik kan me herinneren dat de kelder een keer vol liep", zegt bewoonster Mirjam Hegeman die al tientallen jaren aan de bewuste straat woont. "Maar echte schade hebben we verder niet gehad hoor. Het heeft ook wel weer wat, zo'n straat vol water."

  Masterplan
  De gemeente Raalte neemt de problemen met overvloedig hemelwater serieus. Nadat er sinds 2006 al verschillende maatregelen zijn getroffen - zoals de aanleg van een 1000 kubieke meter grote waterbasin onder de parkeerplaats op de Domineeskamp - is er nu een heus masterplan in de maak. Waterexpert Harry Minkjan van de gemeente Raalte denkt dat zo'n plan geen overbodige luxe is, omdat stortbuien zoals die van zondag steeds vaker en heviger zullen plaatsvinden. "Vanwege de klimaatveranderingen zullen we water op straat moeten accepteren, maar wat we willen voorkomen is dat er schade ontstaat doordat het water in woningen of winkels terechtkomt."

  Masterplan Hemelwater, zoals het project genoemd is, wordt momenteel uitgewerkt en ligt binnenkort op de deurmat van de gemeenteraadsleden. "We zijn momenteel aan het inventariseren waar maatregelen nodig zijn. Je moet dan denken aan het verlagen van een stuk plantsoen zodat regenwater daar tijdelijk naartoe kan."

  Oproep
  De gemeente Raalte roept bewoners op om ondergelopen straten niet als waterpark te beschouwen. Volgens een woordvoerster levert spelen in een overstroomde straat gevaarlijke situaties op. Automobilisten die het leuk vinden om met hun vierwieler door de plassen te scheuren, doen de zaak ook geen goed, zo meldt de zegsvrouw. "Door losliggende putdeksels onder het water kunnen auto's meer schade aanrichten dan ze wellicht in de gaten hebben."