article
1.2601005
OLST - Zuurkool met vette jus, flink veel ei, blokken kaas met mayonaise, zure bommen uit een potje en pudding met bessensap.
Zuurkool met vette jus in Olst
OLST - Zuurkool met vette jus, flink veel ei, blokken kaas met mayonaise, zure bommen uit een potje en pudding met bessensap.
http://www.destentor.nl/regio/raalte/zuurkool-met-vette-jus-in-olst-1.2601005
2007-11-26T02:32:03+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6008867.1463051067!image/image-6008867.png
Raalte,Salland,Olst
Raalte
Home / Regio / Raalte / Zuurkool met vette jus in Olst

Zuurkool met vette jus in Olst

  OLST - Zuurkool met vette jus, flink veel ei, blokken kaas met mayonaise, zure bommen uit een potje en pudding met bessensap.
  Al deze lekkernijen uit Sjef van Oekels loflied op zijn menu stonden zaterdagavond op het buffet in het Willy Dobbeplantsoen ter ere van het tienjarig bestaan van dit Olster parkje. Omdat novemberavonden nogal eens guur en koud kunnen zijn (en dat was het zaterdag) was het hele plantsoen overkapt met een tent.  Het hele jubileumfeest had een zeer hoog Wim T. Schippersgehalte. Het was alleen jammer dat de bedenker van De Lachende Scheerkwast en alle andere controversiële VPRO-programma's uit de jaren zeventig zelf verstek moest laten gaan omdat hij met een beenbreuk in het ziekenhuis ligt. Wel aanwezig was Boy van Bensdorp (Rob van Houten) die de zuurkool opschepte ('Vreten mensen, vreten'), maar ook Jantje Vos (Clous van Mechelen) die de evergreens uit de series op zijn piano begeleidde.

  Absolute eregast was natuurlijk Willy Dobbe zelf die er helemaal geen probleem mee heeft dat zij destijds het symbool was van kleinburgerlijke truttigheid door haar naam te laten gebruiken voor een plantsoentje in een televisieserie: "Ik was omroepster bij de Tros en dat was natuurlijk koren op de molen voor Wim. Overigens kenden we elkaar al vanuit onze schooltijd. We woonden in dezelfde straat en zaten op dezelfde middelbare school.''  Het imaginaire plantsoen werd tien jaar geleden werkelijkheid in Olst toen de leden van de Heerensociëteit 'Voorheen de Nutsneut' het Willy Dobbeplantsoen aanlegden aan de oever van de Kortrickvijver. Het plantsoen heeft overigens een officiële status. Willy Dobbe voelt zich daarmee zeer vereerd: "Meestal wordt een straat, park of plantsoen naar je vernoemd als je dood bent en daarom ben ik zeer verheugd dat ik dit allemaal zelf mag meemaken. Het is alleen jammer dat ik in Zuid-Limburg woon, anders zou ik hier vaker komen.'' De Olster 'Heeren' zouden niets liever willen, want Willy Dobbe is hun Koningin, zoals ze dat tot uiting brachten in een loflied op de oud-omroepster: 'Willy Dobbe, onze vorstin, Willy Dobbe, Koningin'. De nog altijd charmante laureaat voelde zich gevlijd: "Máxima is populair, maar zij is nog maar prinses, ik ben dus koningin.''

  En dan was er nog burgemeester Ton Strien die, zoals hij zelf vertelde, vanwege zijn opvoeding niet naar programma's van Wim T. Schippers hoorde te kijken. Hij heeft de schade dubbel en dwars ingehaald getuige zijn aanstekelijke betoog over 'de absurdistische schoonheid' van Wim T. Schippers' werk. Over de woordenschat die Schippers aan het Nederlands heeft toegevoegd, zei Strien: "We kennen allemaal het woord gekte, maar veel mooier en onbekender is het woord brimstig, wat zoiets betekent als onduidelijk, onbetekenend of treurig. Dit woord zal ik voortaan gaan gebruiken als een vergadering weer eens dreigt te verzanden.''

  Tot slot werd nog, veel later op de avond, een kunstwerk onthuld in het Willy Dobbeplantsoen, een in de grond gestopt olievat met boven het maaiveld een waarschuwing.