article
1.6310747
ZWOLLE/STAPHORST - De politierechter in Zwolle heeft een inwoner van Arnhem maandag vrijgesproken van inbraak in een lokauto in Staphorst.
Verdacht van inbraak in lokauto gaat vrijuit
ZWOLLE/STAPHORST - De politierechter in Zwolle heeft een inwoner van Arnhem maandag vrijgesproken van inbraak in een lokauto in Staphorst.
http://www.destentor.nl/regio/staphorst/verdacht-van-inbraak-in-lokauto-gaat-vrijuit-1.6310747
2016-08-29T10:27:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.5648470.1453380917!image/image-5648470.jpg
Staphorst,Recht, misdaad en 112,lokauto inbraak politierechter vrijspraak,hermes
Staphorst
Home / Regio / Staphorst / Verdacht van inbraak in lokauto gaat vrijuit

Verdacht van inbraak in lokauto gaat vrijuit

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ZWOLLE/STAPHORST - De politierechter in Zwolle heeft een inwoner van Arnhem maandag vrijgesproken van inbraak in een lokauto in Staphorst.

  Niet bewezen is dat hij de tweede man was op camerabeelden van het open breken van de auto.

  De politie zette de lokauto vorig jaar in na een reeks autokraken in Staphorst, waarbij de dieven het vooral gemunt hadden op onbeheerd achtergelaten auto's van wandelaars in het Staphorster Bos. Op de hoedenplank van de geprepareerde auto zat een camera en het navigatiesysteem in de wagen was voorzien van een zender. Op 26 mei rond elf uur in de ochtend kreeg de politie het sein dat de auto opengebroken werd.

  Op de beelden, die maandag in de rechtszaal getoond werden, zijn twee mannen te zien. Een verdachte werd later aangehouden. Hij was in bezit van het navigatiesysteem. Deze man bekende de inbraak en verklaarde alleen bij de lokauto te zijn geweest. Toch was er een tweede man bij de inbraak zichtbaar. Dat bleek de 64-jarige Jan P., zo lieten agenten weten. Ze herkenden hem van beelden. P. is

  eerder veroordeeld voor autokraken en zou daarbij ook al eens met de veroordeelde verdachte hebben samengewerkt.

  Voor de officier van justitie was de zaak helder. P. was wel degelijk de handlanger bij de autokraak in Staphorst. Mede vanwege zijn strafblad eiste de aanklager vijf weken celstraf. De raadsman van P. vond vrijspraak de enige logische uitkomst van deze strafzaak. "Op basis van herkenning van vage beelden door agenten alleen kan iemand niet veroordeeld worden. Enig hard bewijs dat het mijn cliënt is die bij de auto opduikt, is er niet," oordeelde P.'s advocaat. De rechter zag weliswaar 'enige gelijkenis' tussen de man op de camerabeelden en P., maar onvoldoende om straf op te leggen.