article
1.6090350
GIETHOORN - Nog deze maand valt de beslissing over de toekomst van de omstreden laad- en loswal aan de Kerkweg in Giethoorn. Voor het vervoer over water van bijvoorbeeld caravans en chalets is een groot deel van Giethoorn afhankelijk van deze kade.
Derde kans voor loswal Giethoorn
GIETHOORN - Nog deze maand valt de beslissing over de toekomst van de omstreden laad- en loswal aan de Kerkweg in Giethoorn. Voor het vervoer over water van bijvoorbeeld caravans en chalets is een groot deel van Giethoorn afhankelijk van deze kade.
http://www.destentor.nl/regio/steenwijkerland/derde-kans-voor-loswal-giethoorn-1.6090350
2016-06-09T05:00:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.5339623.1444909456!httpImage/image-5339623.
Giethoorn,Politiek en bestuur,loswal giethoorn kerkweg,top,hermes
Steenwijkerland
Home / Regio / Steenwijkerland / Derde kans voor loswal Giethoorn

Derde kans voor loswal Giethoorn

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  GIETHOORN - Nog deze maand valt de beslissing over de toekomst van de omstreden laad- en loswal aan de Kerkweg in Giethoorn. Voor het vervoer over water van bijvoorbeeld caravans en chalets is een groot deel van Giethoorn afhankelijk van deze kade.

  De vakantieparken en campings aan het Bovenwijde zijn namelijk niet met auto's bereikbaar en voor grotere 'vrachtvaart' zijn de dorpsgrachten te smal. Omdat de loswal aan de Kerkweg te weinig manoeuvreerruimte biedt voor vrachtwagens en diepladers kwam de gemeente vijf jaar geleden al met een plan voor herinrichting op de proppen. Een braakliggend terrein tegenover zou hierbij ingericht worden als parkeerplaats met een verharde draaicirkel, zodat zelfs lang (vracht)verkeer gemakkelijk en veilig kan keren. "Dit gebeurt nu nog noodgedwongen op de smalle Kerkweg zelf en zelfs op de opritten van omwonenden en dat moet afgelopen zijn," schrijft het college van B en W in zijn voorstel aan de gemeenteraad.

  Protesten
  De vergunning werd aanvankelijk snel verleend, maar na veel protesten van buren en dorpsvereniging haalde de rechter tot twee keer toe een streep door. Volgende week dinsdag ligt de vraag om een zogeheten 'verklaring van geen bedenkingen' af te geven dus voor de derde keer bij de gemeenteraad op tafel. "Volgens mij kan ons plan de juridische toets nu wel doorstaan," verwacht portefeuillehouder Jacques Wagteveld. De gevraagde nieuwe omgevingsvergunning wordt na groen licht van de gemeenteraad overigens ook weer ter inzage gelegd. In die periode van zes weken kan opnieuw bezwaar worden gemaakt.

  Alternatieve kadeplek
  Het vertrouwen van de wethouder in een goede afloop is mede ingegeven door de keuze van het college om niet meer alleen in te zetten op de loswal aan de Kerkweg. Wagteveld: "In de nieuwste aanvraag voor vergunning zijn de laad- en losactiviteiten daar ingeperkt. Om die reden wordt gelijktijdig gezocht naar een alternatieve kadeplek in Giethoorn om te laden en lossen voor transport over water."

  Verkeersadvisering
  Inmiddels heeft ook de afdeling Verkeersadvisering van de politie op verzoek van de gemeente naar de nieuwe situatie aan de Kerkweg gekeken en positief geadviseerd. "Op veelvuldig verzoek van buren zijn we weliswaar vaak ter plaatse geweest, maar stremmingen of andere verkeersoverlast waarbij we moesten optreden zijn tot nu toe niet geconstateerd."