article
1.6287514
GIETHOORN/MEPPEL - De vondst van een doodgereden vrouwtjesotter op de weg tussen Meppel en Nijeveen heeft gisteren 'een enorme domper' gezet op de vreugde over het terugvinden van een verweesde otterbaby, afgelopen weekeinde in de rietkraag langs een sloot bij Giethoorn.
Eerste otterbaby gevonden, maar weer zogende moeder verongelukt
GIETHOORN/MEPPEL - De vondst van een doodgereden vrouwtjesotter op de weg tussen Meppel en Nijeveen heeft gisteren 'een enorme domper' gezet op de vreugde over het terugvinden van een verweesde otterbaby, afgelopen weekeinde in de rietkraag langs een sloot bij Giethoorn.
http://www.destentor.nl/regio/steenwijkerland/eerste-otterbaby-gevonden-maar-weer-zogende-moeder-verongelukt-1.6287514
2016-08-24T01:00:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6288752.1471984167!image/image-6288752.JPG
Giethoorn,Fauna,Verkeer en vervoer,otterbabies giethoorn zoektocht rietnymf,top,hermes
Steenwijkerland
Home / Regio / Steenwijkerland / Eerste otterbaby gevonden, maar weer zogende moeder verongelukt

Eerste otterbaby gevonden, maar weer zogende moeder verongelukt

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Ter illustratie. Foto: SENDAVIVA / HANDOUT
  GIETHOORN/MEPPEL - De vondst van een doodgereden vrouwtjesotter op de weg tussen Meppel en Nijeveen heeft gisteren 'een enorme domper' gezet op de vreugde over het terugvinden van een verweesde otterbaby, afgelopen weekeinde in de rietkraag langs een sloot bij Giethoorn.

  Hier verongelukte anderhalve week geleden ook een zogende ottermoeder en raakten haar twee jongkies spoorloos.

  "Het verongelukte vrouwtje dat ik maandagnacht na een melding bij Meppel uit de berm heb gehaald bleek helaas weer een zogend moederdier. Zonder deze moederzorg overleven jonge otters niet lang. Zelf visjes vangen is een langdurig leerproces. Ook rond Meppel moeten we nu dus een zoektocht naar twee otterwezen optuigen," meldt boswachter Ronald Messemaker van Natuurmonumenten.

  Vorige week zorgde een verongelukte otter op de Beulakerweg in Giethoorn ook al voor veel treurnis. Daar bleek het eveneens te gaan om een zogend moederdier met jonge tweeling.

  Speuren
  Na dagen tevergeefs speuren naar deze jongkies, kon dankzij oplettendheid van rietteler Albert Jan Settels zaterdag wel de vlag uit. "Op zijn tractor hoorde hij op enig moment een apart piepgeluid. Iets met de motor dacht 'ie eerst, maar eenmaal uitgezet bleef het het piepen uit de walkant terugkomen. En ja hoor, na een sprong in de sloot had Albert Jan het ottertje te pakken. Levend en wel.

  Nu logeert het piepjonge vrouwtje in onze opvang. Ze maakt het goed en heeft zelfs al wat kleine visjes verorberd. Albien - ze is vernoemd naar haar vinder - is een schuw vrouwtje, maar met zo'n 1.400 gram gelukkig alweer aardig op gewicht," vertelt Auke Kuiper van otteropvang RietNymf in het Friese Munnekeburen.

  Na de vondst en melding door rietteler Settels is Albien overigens nog enige uren 'bewaakt' in het gebied gebleven. Kuiper: "Om zeker te weten dat het geen jonkie van een andere dan de doodgereden moeder is hebben we haar in een dierenbench nog enige uren op de vindplek gelaten. Om te controleren of een andere moederotter misschien op zoek was naar een verdwaald jong én tegelijk haar nog niet gevonden broertje of zusje te verleiden op onderzoek uit te gaan en bij de kooi op te duiken. Pas toen we verder niets meer zagen of hoorden is Albien meegegaan naar Munnekeburen."

  Opvangbeheerder Kuiper hoopt dat Albiens broertje of zusje ook nog wordt gevonden ('veel vrijwilligers zoeken nog altijd door') en duimt tegelijkertijd voor beide 'nieuwe' otterwezen die ergens bij Meppel moeten ronddolen.