article
1.6151040
STEENWIJKERLAND - Steenwijkerland stapt per 1 januari 2017 niet over op een blauwe kliko voor de inzameling van oud papier. De wethouder wil eerst in gesprek.
Geen papierkliko in Kop van Overijssel
STEENWIJKERLAND - Steenwijkerland stapt per 1 januari 2017 niet over op een blauwe kliko voor de inzameling van oud papier. De wethouder wil eerst in gesprek.
http://www.destentor.nl/regio/steenwijkerland/geen-papierkliko-in-kop-van-overijssel-1.6151040
2016-06-29T11:58:39+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6151116.1467201416!image/image-6151116.JPG
Steenwijkerland,Economie,Milieu en grondstoffen,Bouw en wonen,papiercontainer,oud papier,top
Steenwijkerland
Home / Regio / Steenwijkerland / Geen papierkliko in Kop van Overijssel

Geen papierkliko in Kop van Overijssel

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Met de opbrengst van oud papier steunen de O.P.A.’s goede doelen. Foto: Wilbert Bijzitter.
  STEENWIJKERLAND - Steenwijkerland stapt per 1 januari 2017 niet over op een blauwe kliko voor de inzameling van oud papier. De wethouder wil eerst in gesprek.

  Met de mededeling dat hij het voorstel voor invoering van een papiercontainer per 1 januari 2017 terugtrekt, heeft wethouder Jacques Wagteveld van Steenwijkerland gisteravond de angel uit de ophaaldiscussie getrokken. De invoering van de blauwe minicontainer is volgens Wagteveld de laatste schakel in het proces van omgekeerd inzamelen in de gemeente Steenwijkerland.

  De mogelijke invoering van de blauwe container zorgt al enkele maanden voor flink wat commotie onder de inzamelaars in de Kop van Overijssel. Vrijwilligers van scholen, (sport)verenigingen en kerken die nu oud papier ophalen, vrezen minder inkomsten en daardoor mogelijk contributieverhoging of geen extraatjes meer op school.

  Wagteveld: „Wij betreuren deze commotie zeer en hebben onvoldoende tijd genomen om over de gevolgen na te denken. Het college wil meer tijd om met alle betrokkenen in gesprek te gaan en heeft besloten de blauwe papiercontainer per 1 januari 2017 niet in te voeren.” Opluchting bij voorzitter Christien Dollekamp van zwem- en poloclub Steenwijk ‘34, die namens haar eigen en namens tien andere papierinzamelende organisaties insprak.

  Al eerder had ze als inspreekster haar grote zorgen geuit over het collegevoorstel en gevraagd de voorstellen te heroverwegen om tot een goed werkbare oplossing te komen. „We hebben de afgelopen zes weken niets van het college en de wethouder in het bijzonder mogen vernemen, we hadden een andere houding verwacht.”

  Handtekeningen
  Uit het ongenoegen over het volgens de inspreekster ‘onvoldoende doordachte voorstel’ is een handtekeningenactie voortgekomen. Goed voor 1.467 handtekeningen namens 931 huishoudens in Steenwijkerland, die volgens Dollekamp handhaving van het huidige systeem de beste oplossing vinden.

  Aan burgemeester Marja van der Tas om de flinke stapel handtekeningen in ontvangst te nemen. Met de toezegging van wethouder Wagteveld was de eind mei ingediende motie van de Partij van de Arbeid overbodig. Hierin droeg de PvdA het college onder meer op af te zien van de blauwe minicontainer per 1 januari 2017 en in gesprek te gaan met de inzamelende organisaties.

  De raadsfracties hadden een heldere boodschap voor het college van Steenwijkerland: kom terug met een goed doordacht voorstel. „Neem de tijd, ga in gesprek en besluit dan wat er gaat gebeuren. Want ik heb ook geluiden gehoord van mensen die wel een blauwe container willen”, gaf Tiny Bijl van BuitenGewoon Leefbaar de wethouder mee. „Kom met een heel mooi voorstel terug”, verzocht Trijn Jongman (PvdA) alvorens de motie in te trekken.