article
1.6389484
GIETHOORN - De dorpsdemocratie in Giethoorn ligt aan de beademing. Voor Gieters Belang is het einde nabij. Alleen het dorp zelf kan de patiënt nog redden. Anders gaat de stekker eruit.
Gieters Belang op sterven na dood in Giethoorn
GIETHOORN - De dorpsdemocratie in Giethoorn ligt aan de beademing. Voor Gieters Belang is het einde nabij. Alleen het dorp zelf kan de patiënt nog redden. Anders gaat de stekker eruit.
http://www.destentor.nl/regio/steenwijkerland/gieters-belang-op-sterven-na-dood-in-giethoorn-1.6389484
2016-09-15T01:01:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.4304380.1455807677!image/image-4304380.jpg
Giethoorn,Sociaal en maatschappij,gieters belang dorpsvereniging giethoorn opheffing,top,hermes
Steenwijkerland
Home / Regio / Steenwijkerland / Gieters Belang op sterven na dood in Giethoorn

Gieters Belang op sterven na dood in Giethoorn

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  GIETHOORN - De dorpsdemocratie in Giethoorn ligt aan de beademing. Voor Gieters Belang is het einde nabij. Alleen het dorp zelf kan de patiënt nog redden. Anders gaat de stekker eruit.

  Dorpsvereniging 't Gieters Belang in Giethoorn is op sterven na dood. Drie jaar geleden kon opheffing vanwege een dreigend statutair tekort aan vrijwilligers voor bestuursfuncties nog net worden afgewend, maar nu is de stormbal tot in de top gehesen.

  Democratie
  Aftredend voorzitter Peter Boender ziet het voor wat betreft de toekomst van de lokale democratie in Nederlandse bekendste 'waterdorp' in ieder geval inktzwart in. ,,Een paar maanden geleden heb ik in het dorp, maar ook in de media, de uiterst wankele toekomst van het dorpsbestuur al van de daken getoeterd. Extra stevig aangezet, om iedereen er maar van te doordringen dat Gieters Belang aan een gevaarlijk dun draadje hangt. Geen bestaansrecht meer heeft, daar komt het op neer."

  Nog afgezien van het feit dat de vereniging met het 'zekere' aftreden van Boender en penningmeester Edwin van der Knoop ver onder het statutair verplichte aantal bestuursleden zakt, blijft ook het aantal leden dalen, illustreert Boender.

  ,,En dus moet je je afvragen of Giethoorn nog wel belang hecht aan een eigen dorpsvertegenwoordiging. Waar je het voor doet. Veelzeggend is dat na onze noodkreet voor de zomervakantie nog niemand de vinger opstak," zet Peter Boender de actuele stand van zaken op een rij.

  Laatste kans
  Donderdag 29 september krijgt Giethoorn nog een laatste kans om 't Gieters Belang van de beademing te halen. In Kulturhus De Eendracht begint die avond 'misschien wel de allerbelangrijkste bijeenkomst die we ooit hielden', aldus Boender.

  ,,Want het kan zomaar de laatste zijn in de geschiedenis van Gieterse Belang. De voortekenen zijn in ieder geval niet erg hoopvol. Hopelijk stroomt het Kulturhus vol en steekt Giethoorn alsnog een stok voor opheffing. De keuze is aan alle inwoners samen en een hele eenvoudige. Of er bieden zich straks genoeg nieuwe gegadigden aan om de dorpsvereniging in de benen te houden óf we gaan over tot ontbinding conform de statuten," schetst Boender nog maar eens hoe 'beroerd' de zaak ervoor staat.

  Bestuurscollega's
  'Natuurlijk' hopen de opstappende voorzitter - drie jaar geleden kondigde hij vertrek ook al aan, maar streek toen nog een keer over zijn hart - en zijn bestuurscollega's dat er tijdens de val van het mes toch nog 'Gietersen' opstaan om zich onder meer bij gemeente en provincie sterk te maken voor de belangrijkste dorpsontwikkelingen.

  ,,Het zou enorm zonde zijn dit op te geven, maar voor mij is het klaar. Zo gaat het echt niet meer. Gieters Belang is ván, vóór en dóór het dorp. Op 29 september zal blijken of en hoe Giethoorn dat ook voelt. Dan hebben alle inwoners het samen in handen en voor het zeggen," besluit Boender.