article
1.6089943
STEENWIJKERLAND - Met stoom en kokend water wordt binnenkort een einde gemaakt aan de ernstige wateroverlast en onbespeelbaarheid van een groot aantal sportvelden in Steenwijkerland.
Soppende sportvelden in zomerstop op de schop in Steenwijkerland
STEENWIJKERLAND - Met stoom en kokend water wordt binnenkort een einde gemaakt aan de ernstige wateroverlast en onbespeelbaarheid van een groot aantal sportvelden in Steenwijkerland.
http://www.destentor.nl/regio/steenwijkerland/soppende-sportvelden-in-zomerstop-op-de-schop-in-steenwijkerland-1.6089943
2016-06-09T05:00:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.4490909.1430400833!image/image-4490909.jpg
Steenwijkerland,Sportvereniging ST,voetbalvelden,wateroverlast,drainage,top,hermes
Steenwijkerland
Home / Regio / Steenwijkerland / Soppende sportvelden in zomerstop op de schop in Steenwijkerland

Soppende sportvelden in zomerstop op de schop in Steenwijkerland

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  STEENWIJKERLAND - Met stoom en kokend water wordt binnenkort een einde gemaakt aan de ernstige wateroverlast en onbespeelbaarheid van een groot aantal sportvelden in Steenwijkerland. 

  Afgelopen winter zorgde de combinatie van langdurige, hevige regenval en verstopte afvoeren in de gemeente opnieuw voor soppende grasmatten. In sommige gevallen leidde dit zelfs tot afgelasting van wedstrijden. Daarom gaat gaat binnenkort al de schop in de natste grasmatten. Tenminste, als de gemeenteraad komende dinsdag instemt met het voorstel om 310.000 euro uit de reservepot te halen om verouderde drainagesystemen te vervangen.

  In een aantal gevallen wordt dit drainagewerk deze zomer of volgend jaar samen met zogeheten toplaagrenovaties uitgevoerd. Hierbij gaat het om drie velden van de voetbalverenigingen Scheerwolde, Giethoorn en - in 2017 - Belt-Schutsloot (SVBS'77).

  16 sportvelden
  In totaal krijgen zestien sportvelden nieuwe drainage. Per veld kost dit 12.500 euro. Komende zomer of volgend jaar na afloop van de voetbalcompetities worden de oude hemelwaterbuizen onder de graszoden in Oldemarkt, De Boskamp, Steenwijkerwold, Scheerwolde, Giethoorn (veld 1 nu, trainingsveld 3 volgend jaar), Vollenhove (twee velden sportpark De Benten), Sint Jansklooster (Monnikenmolen), Belt-Schutsloot en Wanneperveen uitgegraven.

  Verouderde drainage
  Dat zoveel sportvelden toe zijn aan volledige vervanging van de drainage en niet meer toekunnen met doorspuiten verbaast wethouder Jacques Wagteveld niet echt: "We kennen vele tientallen velden en nogal wat drainages liggen daar ook al tientallen jaren in. Dan heeft elke drainage z'n beste tijd wel gehad, heb ik me laten informeren. Nu we bovendien weten dat de neerslagpieken in de toekomst zeker niet zullen afnemen, is het niet alleen hoognodig maar ook verstandig om bij onze sportclubs te investeren in waterafvoer."

  Onderhoudspot
  Omdat er in de onderhoudspot voor sportvelden geen geld meer zit voor nieuwe drainage, moet de nodige 310.000 euro uit de vrij besteedbare financiële reserve van de gemeente komen. Daarin heeft Steenwijkerland momenteel nog zowat 5,4 miljoen euro achter de hand. Het vernieuwen van drainages wordt in de zomerstop van de sportclubs uitgevoerd. Eind augustus moeten de velden weer beschikbaar zijn.

  Alleen in het geval van toplaagrenovatie - dit jaar in Giethoorn en Scheerwolde - kan een veld veel langer niet worden bespeeld.