article
1.5680354
ZWOLLE/STEENWIJK - Interpol plaatste dit weekend een lijst met daarop de most wanted van Europa. Volgens Interpol is dit 'het ergste van het ergste op het gebied van misdaad en terrorisme'. Ook Cumali Ata uit Steenwijk staat op de lijst.
Steenwijker hoog op lijst meest gezochte moordenaars
ZWOLLE/STEENWIJK - Interpol plaatste dit weekend een lijst met daarop de most wanted van Europa. Volgens Interpol is dit 'het ergste van het ergste op het gebied van misdaad en terrorisme'. Ook Cumali Ata uit Steenwijk staat op de lijst.
http://www.destentor.nl/regio/steenwijkerland/steenwijker-hoog-op-lijst-meest-gezochte-moordenaars-1.5680354
2016-02-01T09:11:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.5680355.1454317631!image/image-5680355.JPG
Steenwijkerland,Zwolle,Recht, misdaad en 112,cumali ata,interpol,hermes,top
Steenwijkerland
Home / Regio / Steenwijkerland / Steenwijker hoog op lijst meest gezochte moordenaars

Steenwijker hoog op lijst meest gezochte moordenaars

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Cumali Ata uit Steenwijk staat op de zoeklijst van Interpol.
   Fotograaf
  ZWOLLE/STEENWIJK - Interpol plaatste dit weekend een lijst met daarop de most wanted van Europa. Volgens Interpol is dit 'het ergste van het ergste op het gebied van misdaad en terrorisme'. Ook Cumali Ata uit Steenwijk staat op de lijst. 
  'Strafbaar feit: moord en doodslag, zware mishandeling en georganiseerde of gewapende diefstal'

  Wie is hij en wat heeft hij gedaan, om terecht te komen tussen terroristen en moordenaars?

  Neusje van de zalm
  Interpol publiceerde de top-45 van gezochte Europese criminelen. Het neusje van de zalm van de Europese misdaad. Op nummer één staat Salah Abdeslam ('zeer gevaarlijk en bewapend'), op nummer twee Mohamed Abrini. Beide mannen waren betrokken bij de bloederige terreuraanslagen in Parijs. 

  Niet alle 45 most wanted hebben 129 doden op hun geweten. Zo wordt de enige vrouw op de lijst – een blonde Finse van 1.55 meter – gezocht voor miljoenenfraude. Niettemin heeft het gros van de gezochte misdadigers moorden op zijn kerfstok staan, wat ook geldt voor de twee Nederlanders op de lijst, Cumali Ata en Hasen Amhamed Aksema. Aksema vermoordde zijn ex- vrouw en ontvoerde hun dochtertje naar Libië, Ata vermoordde zijn nichtje en vertrok naar een wijk in Turkije. Beide mannen zijn sindsdien onvindbaar.

  Stratenmaker
  Ata woonde in het ouderlijk huis in Steenwijk en werkte als stratenmaker, toen hij een relatie kreeg met Denise, een 18-jarig nichtje uit Duitsland. Probleem was echter dat Denise, zo jong als ze was, al getrouwd was. Dat stak Ata. 'Als ik je niet kan hebben, dan niemand', zei hij tegen zijn mooie nichtje. Die onheilspellende woorden (en zijn strafblad met een veroordeling voor een roofoverval) weerhielden Denise er niet van om af en toe met haar neef af te spreken, in Enschede, halverwege hun beider woonplaats.

  Zo ook op 18 juni 2004. Denise en Cumali boekten een hotel om er samen de nacht door te brengen. Halverwege de avond echter verliet de Steenwijker het hotel – alleen. Een werkster ontdekte de volgende middag het dode lichaam van Denise tussen de lakens. Ze was gewurgd, constateerde een lijkschouwer.

  Spoorloos
  In de achttien uur tussen zijn vertrek uit het hotel en de ontdekking van het levenloze lichaam van Denise zag Ata kans om Nederland te verlaten. Hij pakte eerst de trein naar Zwolle, stapte over naar Steenwijk en vulde daar in het ouderlijk huis een koffer met de meest noodzakelijke spullen. Een kennis bracht hem vervolgens met de auto naar het vliegveld van Düsseldorf, waar ze getweeën een nachtelijk vliegtuig naar Turkije pakten. Sindsdien is de Steenwijkse stratenmaker annex moordenaar spoorloos.

  Een Turks arrestatieteam heeft eens op verzoek van Nederland een inval gedaan in het huis van een familielid in centraal-Turkije, maar Ata werd daar niet aangetroffen. Geruchten willen dat hij onder een valse naam in Nederland of Duitsland woont.

  Veroordeeld
  Ata's onvindbaarheid heeft het Openbaar Ministerie er niet van weerhouden hem te berechten. Bij verstek werd de Steenwijker voor de moord op zijn nichtje veroordeeld tot elf jaar cel. De oudere celstraf van zes maanden voor de overval op een huis in Steenwijk komt daar nog bovenop.

  Er was al een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd, maar sinds vorige week staat Ata dus ook op een Interpollijst met de 45 most wanted van Europa. 'Strafbaar feit: moord en doodslag, zware mishandeling, georganiseerde of gewapende diefstal', is daar te lezen.