article
1.6408485
STEENWIJKERLAND - De rekenkamer geeft Steenwijkerland een flinke tik op de vingers. Toezicht op gesubsidieerde instellingen faalt.
Toezicht op subsidies Steenwijkerland is rommeltje
STEENWIJKERLAND - De rekenkamer geeft Steenwijkerland een flinke tik op de vingers. Toezicht op gesubsidieerde instellingen faalt.
http://www.destentor.nl/regio/steenwijkerland/toezicht-op-subsidies-steenwijkerland-is-rommeltje-1.6408485
2016-09-19T01:00:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.5785160.1458290097!image/image-5785160.jpg
Steenwijkerland,Politiek en bestuur,Rekenkamercommissie,Timpaan,Bibliotheek Kop van Overijssel,Scala,top,hermes
Steenwijkerland
Home / Regio / Steenwijkerland / Toezicht op subsidies Steenwijkerland is rommeltje

Toezicht op subsidies Steenwijkerland is rommeltje

Foto's
1
Reacties
Reageer
  STEENWIJKERLAND - De rekenkamer geeft Steenwijkerland een flinke tik op de vingers. Toezicht op gesubsidieerde instellingen faalt.

  Het is een rommeltje als het gaat om het gemeentelijk toezicht op de subsidiebesteding door Stichting Timpaan Welzijn, Scala Centrum voor de Kunsten en Bibliotheek Kop van Overijssel. Deze drie instellingen zijn de grootste subsidieslokoppen in Steenwijkerland, maar 'de gemeente Steenwijkerland heeft onvoldoende zicht op de doeltreffendheid van de besteding van de subsidiegelden'. Met als gevolg dat niet of nauwelijks (bij)sturing en beheersing plaatsvindt.

  Dat blijkt uit 'Alles Welgeteld?!', een onderzoek door bureau Domenie en Kerstens in opdracht van de Rekenkamercommissie Steenwijkerland. Aanleiding voor de rekenkamer waren vragen vanuit de raad over de wijze waarop het college grote instellingen, waarmee een subsidierelatie bestaat, aanstuurt en controleert. Voor Alles Welgeteld?! is gekeken naar de subsidieverstrekking in 2012 en 2013 en waar mogelijk 2014 aan Timpaan, Scala en de bibliotheek. In genoemde jaren kregen de drie samen een jaarlijkse bijdrage tussen de 1,5 en 2 miljoen euro.

  Afwijking
  De onderzoekers geven de gemeente een flinke tik op de vingers. "Gedurende het onderzoek zijn we tot het inzicht gekomen dat de dagelijkse subsidiepraktijk, regelmatig afwijkt van de regels en afspraken. Dit voltrekt zich in het gehele proces vanaf beleidsbepaling, de aanvragen van instellingen en de beoordeling van vaststelling van het subsidiebedrag."

  Volgens Domenie en Kerstens wordt in de subsidieafspraken met Timpaan, Scala en de bibliotheek geen verband gelegd met de beleidsvoornemens in de programmabegroting. Anderzijds had de gemeente van Timpaan meer ideeën verwacht om in te kunnen spelen op 'Welzijn Nieuwe Stijl'. En prestatieafspraken met de bibliotheek en Scala evalueren is niet mogelijk, simpelweg omdat deze afspraken niet worden gemaakt.

  Sturen
  Het college wordt verweten dat het de gemeenteraad niet mogelijk maakt te kunnen sturen op de subsidiedossiers. Maar, zo melden de onderzoekers, de raad zelf doet hier ook onvoldoende aan en vertrouwt op de mandatering aan het college. "Kaderstellend is de raad niet daadkrachtig."

  'Alles Welgeteld?!', het onderzoek naar subsidieverstrekking aan grote instellingen in de gemeente Steenwijkerland, staat op de agenda tijdens de politieke markt, dinsdagavond in het gemeentehuis in Steenwijk.