article
1.6054474
URK - De Amerikaanse regisseur Christopher Nolan wil dit jaar de Hollywoodfilm Dunkirk deels opnemen in het oerhollandse Urk. Uniek? Zeker! Toch zullen hoofdrolspelers Tom Hardy en Harry Styles niet de eerste internationale filmsterren zijn die in het verspreidingsgebied van de Stentor voor de camera staan.
Van Sean Connery tot Tom Hardy: deze filmsterren werkten in onze regio
URK - De Amerikaanse regisseur Christopher Nolan wil dit jaar de Hollywoodfilm Dunkirk deels opnemen in het oerhollandse Urk. Uniek? Zeker! Toch zullen hoofdrolspelers Tom Hardy en Harry Styles niet de eerste internationale filmsterren zijn die in het verspreidingsgebied van de Stentor voor de camera staan.
http://www.destentor.nl/regio/urk/van-sean-connery-tot-tom-hardy-deze-filmsterren-werkten-in-onze-regio-1.6054474
2016-05-27T15:48:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6054661.1464349979!image/image-6054661.jpg
Urk,Deventer,Hardenberg,Zutphen,Heino,Cultuur, kunst en recreatie,film,hollywood,films,top
Urk
Home / Regio / Urk / Van Sean Connery tot Tom Hardy: deze filmsterren werkten in onze regio

Van Sean Connery tot Tom Hardy: deze filmsterren werkten in onze regio

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Urk, het nieuwe Hollywood.
   Titel
   Urk, het nieuwe Hollywood.
  • De acteurs van A Bridge Too Far op locatie
   Titel
   De acteurs van A Bridge Too Far op locatie
  URK - De Amerikaanse regisseur Christopher Nolan wil dit jaar de Hollywoodfilm Dunkirk deels opnemen in het oerhollandse Urk. Uniek? Zeker! Toch zullen hoofdrolspelers Tom Hardy en Harry Styles niet de eerste internationale filmsterren zijn die in het verspreidingsgebied van de Stentor voor de camera staan. 

  A Bridge Too Far - Deventer
  Heel Deventer stond op zijn kop toen Sean Connery, Dirk Bogarde en Michael Caine op de IJsselbrug Operatie Market Garden naspeelden. Ruim 1000 Deventenaren figureerden in de film die in 1976 uitkwam. De regisseur van de film Richard Attenborough koos de Deventer brug uit als belangrijkste filmdecor voor de tot dan toe duurste film ooit gemaakt. The New York Times zou destijds hebben geschreven dat A bridge too far zou worden opgenomen in 'a sleepy Dutch town on the IJssel river'.

  Als je de geruchten moet geloven werd ook de catering op de set door Deventenaren verzorgd. Urkenaren kunnen dus hun borst natmaken als Harry Styles en Tom Hardy straks honger hebben. 

  Mindhunters - Veluwe
  Er zijn dan wel geen beelden van de opnames omdat die niet gemaakt mochten worden, maar ook het voormalige zendstation Radio Kootwijk bij Apeldoorn werd door de Amerikanen gebruikt als decor voor de film Mindhunters. Het was de hoofdlocatie voor de film die de illusie wekte alsof Radio Kootwijk op een eiland stond, in plaats van op een zandlocatie op de Veluwe. 

  Het duurde maar liefst tien weken voordat onder andere Val Kilmer, Christian Slater en Clifton Collins Jr. weer teruggingen naar Amerika. Jammer voor het harde werk, want het eindresultaat werd niet goed ontvangen. Men sprak over een bespottelijke thriller. Dat lag volgens de kritieken overigens niet aan de bijzondere plek op de Veluwe. 

  Carrington - Zutphen
  Emma Thompson, Jonathan Price en Steven Waddington reisden in 1995 af naar de regio. In Zutphen werd de film Carrington opgenomen, waarin zij de hoofdrollen vertolkten. Zutphen werd gewaardeerd, want een jaar na de opnames werd de film genomineerd voor de BAFTA Film Awards. De film sleepte helaas geen prijs in de wacht.

  Zwartboek - Giethoorn en Hardenberg
  Ook enkele Nederlandse films bestemd voor de internationale markt zijn in de regio opgenomen. In de oorlogsfilm Zwartboek zijn beelden te zien uit Giethoorn en Hardenberg. Deze film werd in 2006 zelfs vertoond op het filmfestival in Venetië.

  In Hardenberg werden de sporen die de opnamen achterlieten gelijk uitgewist. De crew liet een boerderij ontploffen en stak die daarna ook nog in brand. Gelukkig voor de eigenaren: de boerderij moest toch al tegen de vlakte. Bovendien mocht meneer Verkerk, de eigenaar van de boerderij, de voorpremière in stijl bekijken. Samen met burgemeester Meulman werd hij in een legervoertuig afgezet bij het theater waar de film werd vertoond. 

  Giethoorn werd als filmlocatie gekozen vanwege het water. In de plaats werd een zeilscène opgenomen. 

  The Discovery of Heaven - Heino
  ​Deze film met religieuze insteek werd opgenomen op Kasteel het Nijenhuis in Heino. De verfilming van het boek van Harry Mulisch werd geregisseerd door Jeroen Krabbé. In 2009 kwam Jeroen Krabbé terug naar het kasteel. Toen stelde Krabbé daar zijn schilderwerk ten toon.