article
1.3514256
VELUWE - Zijn hostel staat inmiddels in de Lonely Planet van Colombia. En zijn plannen om Aracataca nadrukkelijker op de culturele kaart te krijgen steeds meer gestalte.
Veluwse invloed op Acarataca
VELUWE - Zijn hostel staat inmiddels in de Lonely Planet van Colombia. En zijn plannen om Aracataca nadrukkelijker op de culturele kaart te krijgen steeds meer gestalte.
http://www.destentor.nl/regio/veluwse-invloed-op-acarataca-1.3514256
2012-10-11T05:35:47+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.3514257.1353950993!image/image-3514257.JPG
Gelderland,Veluwe Noord,Elburg,Veluwe,flitsen
Regio
Home / Regio / Veluwse invloed op Acarataca

Veluwse invloed op Acarataca

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Tim aan 't Goor, opgegroeid in Oldebroek en Elburg, runt een hostel in het Colombiaanse Acarataca. eigen foto
  VELUWE - Zijn hostel staat inmiddels in de Lonely Planet van Colombia. En zijn plannen om Aracataca nadrukkelijker op de culturele kaart te krijgen steeds meer gestalte.
  Tim aan 't Goor heeft zijn draai gevonden in dit Zuid-Amerikaanse land dat hij tijdens een wereldreis in zijn hart sloot.

  Ruim tien jaar is Aan 't Goor weg van de Veluwe waar een groot deel van zijn familie nog altijd woont, in Oldebroek en Elburg. Hij voelt zich thuis in Aracataca, een dorp aan zee in het uiterste noorden van Colombia waar volgens hem 'alles mogelijk is. Je hoeft het alleen maar te doen'. Twee jaar geleden begon Aan 't Goor daar een eigen hostel, met steun uit Nederland. Hij beschouwt het als zijn missie het dorp nadrukkelijker op de kaart te zetten.Culturele mogelijkheden zijn er volgens hem genoeg. Aracataca is bijvoorbeeld de geboorteplaats van schrijver Gabriel García Marquéz. "Toen ik voor het eerst in Aracataca kwam, werd ik geraakt door de culturele importantie en grootse historie van het dorp. Die waren echter onzichtbaar voor bezoekers, er was totaal geen infrastructuur." Aan het Goor wilde daar wat aan doen. "Ik ben wel in voor een avontuur. Macondo, een van de meest magische plekken uit de wereldliteratuur, lag binnen handbereik."

  García Márquez woonde de eerste tien jaar van zijn leven in Aracataca. Zijn geboortedorp stond model voor Macondo, de plaats die in zijn boek 'Honderd Jaar Eenzaamheid' een belangrijke rol speelt. "Het literaire potentieel van Aracataca is zo interessant", vindt Aan 't Goor. De burgemeester van het dorp steunde hem onlangs bij zijn plan een monument op te richten voor een van de belangrijkste (fictieve) personages uit het beroemde boek van Marquez. "Veel mensen zoeken deze grafsteen nu op. Heel erg leuk, dit kan dus in Aracataca." Aracataca is niet zo maar een dorp, zegt hij, "Mijn hostel is ook niet zo maar een hostel. Aracataca is een plek waar mensen bij elkaar komen die op ontdekkingstocht zijn naar de oorsprong van het Magisch Realisme, mensen die geïntrigeerd zijn door het leven van Marquez." De relatief geringe aandacht voor de cultuur van Aracataca is volgens hem 'een gebrek aan respect voor de Colombiaanse wereldliteratuur en de literatuur wereldwijd.Dat zou ik graag willen veranderen'.

  Aracataca heeft - vindt Aan 't Goor - nog meer dan de erfenis van Gabriel García Márquez. Een maagdelijk dorp, pure stranden aan de Caraïbische Zee, ruim 5000 meter hoge bergpieken en bossen met palmbomen. Onveilig voelt Aan 't Goor zich niet, ondanks de strijd tussen de Colombiaanse regering en rebellen van de Farc. "Colombia is veiliger dan je denkt. Ik weet zeker dat het land snel haar reputatie als toeristische trekpleister gaat waarmaken, op grotere schaal dan nu."

  Cultureel en toeristisch zit Colombia in de lift. Aan 't Goor hoopt dat Aracataca en de Gypsy Residence een steentje kunnen bijdragen. Het hostel, het enige van Aracataca, runt hij nu nog in zijn eentje, maar in december komt zijn Amerikaanse vriendin, zwanger van hun eerste kind. Zijn ouders uit Oldebroek zijn van plan in januari naar Colombia te gaan. "Maar nu we een kind krijgen, denk ik dat ze die reis een paar maanden zullen uitstellen."