article
1.2752704
WEZEP - Zeg je worsten, dan zeg je Ter Weele.
Weelderige worsten van Ter Weele
WEZEP - Zeg je worsten, dan zeg je Ter Weele.
http://www.destentor.nl/regio/weelderige-worsten-van-ter-weele-1.2752704
2007-05-02T05:26:06+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.2752706.1350839212!image/image-2752706.jpg
Gelderland,Veluwe Noord,Wezep
Regio
Home / Regio / Weelderige worsten van Ter Weele

Weelderige worsten van Ter Weele

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Slager Ter Weele viert dit jaar het 25- jarig jubileum. foto Henri van der Beek
  WEZEP - Zeg je worsten, dan zeg je Ter Weele.
  De Wezepse marktslager is er in de regio in een kwart eeuw tijd wereldberoemd mee geworden. Bijzonder is dat hij worsten en vleeswaren zelf maakt in zijn ambachtelijke slagerij in Wezep. Maar ook het vee zoekt hij zelf uit bij regionale boeren. Ter Weele staat nu 25 jaar op dertien markten in de regio. Behalve vers vlees, gerookte- en gekookte worsten, spekken, maakt hij ook zijn vleeswaren en soepen zelf. ,,Veel klanten weten niet, dat ik alles zelf maak. Als ik het zeg, kijken ze wantrouwig alsof ze zeggen willen: ja ja dat zal wel."

  Zijn bedrijf aan de Voskuilerdijk kent verschillende afdelingen. Naast een grote rookkast hangt een rij verse worsten te wachten, om even later boven het eiken- en beukenzaagsel gerookt te worden. Het Zeeuws spek is er zojuist uitgekomen.

  Even verderop hangen worsten te drogen in een droogkast. Een prototype slager, heel breed en met flinke handen, bewerkt het vlees. Ter Weele heeft inmiddels 22 personeelsleden, inclusief marktmedewerkers.

  In de vers vleesruimte hakt een slager mooie stukken varkenshaas en -filets. Wie denkt dat worst gemaakt wordt van afvalvlees, heeft het mis. ,,Vroeger was de worst de sluitpost van een slager. Alle restjes gingen erin. Tegenwoordig gebruiken we alleen goed kwaliteitsvlees", vertelt Ter Weele.

  Elke dag komt er nieuw, vers vlees van de slachterijen. Ter Weele maakt tegen de veertig worstsoorten en twintig verschillende vleeswaren. Maar ook bedenkt hij telkens iets bijzonders, zoals 'Maximaatjes' of BZN-burgers (Burger Zonder Naam). In een grote ton met water liggen bleke worsten. ,,Dat is boerenworst, eerst gekookt, nu koelt het af."

  Op zolder is de kruidenafdeling. Een grote ton met rookworstkruiden, zelf gemengd, moet alweer worden bijgevuld. ,,De markt heeft me altijd getrokken. Het voelt als een stukje vrijheid," zegt de marktverkoper. Zijn wagens zijn onder meer te vinden in Wezep, Ommen, Zwolle, Hattem, IJsselmuiden, 't Harde en Vaassen. Wekelijks heeft hij tussen de 2300 en 2500 - meest vaste - klanten.

  Er zijn grote verschillen tussen de bevolking van de plaatsen. In IJsselmuiden bijvoorbeeld wordt heel veel balkenbrij gegeten. In Markelo raak ik dat aan de straatstenen niet kwijt. Niet iedereen eet hetzelfde", is hem opgevallen.  De dialectverschillen zorgen ook wel eens voor grappige situaties. ,,Vraagt een klant uit Markelo om 'dree' worsten, pakte ik er twee in."  'Vroeger was de worst de sluitpost van de slager. Alle resten gingen erin.