article
1.6085947
REGIO - Het KNMI heeft vanwege verwacht onstuimig weer voor dinsdagmiddag en -avond waarschuwingscode geel afgegeven voor de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg,
Weer waarschuwing onweersbuien en hagel in Gelderland en Overijssel
REGIO - Het KNMI heeft vanwege verwacht onstuimig weer voor dinsdagmiddag en -avond waarschuwingscode geel afgegeven voor de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg,
http://www.destentor.nl/regio/weer-waarschuwing-onweersbuien-en-hagel-in-gelderland-en-overijssel-1.6085947
2016-06-07T08:23:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6085533.1465274552!image/image-6085533.jpg
Weer,code geel,cnd
Regio
Home / Regio / Weer waarschuwing onweersbuien en hagel in Gelderland en Overijssel

Weer waarschuwing onweersbuien en hagel in Gelderland en Overijssel

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  REGIO - Het KNMI heeft vanwege verwacht onstuimig weer voor dinsdagmiddag en -avond waarschuwingscode geel afgegeven voor de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg, 

  ,,Vanmiddag en vanavond komen er in de zuidoostelijke helft van het land stevige onweersbuien voor. Hierbij zijn lokaal hagel, veel regen en windstoten (tot 65 kilometer per uur) mogelijk, wat plaatselijk tot overlast kan leiden'', aldus het KNMI.
   Het KNMI heeft afgelopen week zo'n beetje dagelijks code geel moeten afgeven.

  Ook de meteorologen van Weerplaza waarschuwen voor zware buien die dinsdag in de loop van de dag boven Nederland ontstaan. De buien gaan samen met onweer, hagel en veroorzaken mogelijk wateroverlast.

  Onstabiel
  Een zone met vochtige en onstabiele lucht komt later vandaag boven het zuiden en oosten van Nederland te liggen. De kans is daardoor groot dat er dinsdagmiddag enkele zware buien ontstaan in het zuiden, oosten en misschien ook midden van Nederland. De eerste buien ontstaan tussen 13 en 15 uur, de uren daarna breidt de buiigheid zich uit. In Gelderland en Overijssel wordt het onweer rond 17 uur verwacht.  In de loop van de avond wordt het aantal buien weer minder, maar het kan tot ver in de nacht duren voordat het overal weer droog is.

  De buien zijn zwaar. De weermodellen van Weerplaza berekenen dat op een enkele plek 50 tot 75 mm mogelijk is. Dit zijn hoeveelheden die normaal in de hele maand vallen. Het is daarom waarschijnlijk dat er overlast ontstaat vanwege de buien. Ook de avondspits zal hinder ondervinden van de buien.

  Atmosfeer
  De atmosfeer bevat vandaag namelijk veel energie en die energie zien we terug in zich snel ontwikkelende stapelwolken. Indien de opbouw van de atmosfeer optimaal is, kunnen er zeer zware buien ontstaan. In korte tijd valt dan veel regen en ook zijn hagelstenen van enkele centimeters mogelijk. Bij dit alles onweert het soms fors.

  Onzeker
  Het is nog niet zeker hoe de toestand van de atmosfeer exact zal zijn. Kleine verschillen in windrichting en vochtigheid bepalen uiteindelijk of er noodweer ontstaat, of dat er 'gewoon' enkele buien vallen. De temperatuur loopt landinwaarts op naar 25 tot 28 graden, maar daalt tijdens een bui naar 18 graden. In de kustregio wordt het 19 tot 23 graden.

  Niet alleen bij ons zal sprake zijn van noodweer. Ook in België en het westen van Duitsland vallen wederom zware buien. Gisteren was dat ook al het geval en was er vooral in België veel overlast. Daarbij zijn twee doden gevallen.

  Vooruitzichten
  Dinsdag is voorlopig wel de laatste dag met kans op hoosbuien. Na een periode van twaalf dagen met veelvuldig zware buien in Nederland wordt in de nacht naar woensdag de warme en vochtige lucht verdreven. Woensdag, donderdag en vrijdag blijft het droog en wordt het minder warm. De maxima liggen vrijdag tussen 18 en 22 graden.


   

   

   

  Uitgelichte video

  Afbeelding