article
1.6191514
ZEEWOLDE - Vijfhonderd vluchtelingen per week verwacht Stichting Bootvluchtelingen in Zeewolde te gaan redden. De stichting stuurt de Golfo Azzurro, een voormalig Texels vissersschip, de Middellandse Zee op tussen Italië en Libië.
Zeewoldense stichting gaat mensen redden met spionageschip
ZEEWOLDE - Vijfhonderd vluchtelingen per week verwacht Stichting Bootvluchtelingen in Zeewolde te gaan redden. De stichting stuurt de Golfo Azzurro, een voormalig Texels vissersschip, de Middellandse Zee op tussen Italië en Libië.
http://www.destentor.nl/regio/zeewolde/zeewoldense-stichting-gaat-mensen-redden-met-spionageschip-1.6191514
2016-07-14T05:48:24+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6191523.1468474981!image/image-6191523.JPG
Zeewolde,Texels vissersschip,vluchtelingen,milieuorganisatie,spionageschip,top
Zeewolde
Home / Regio / Zeewolde / Zeewoldense stichting gaat mensen redden met spionageschip

Zeewoldense stichting gaat mensen redden met spionageschip

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Met de voormalige vissersboot worden straks vluchtelingen uit het water gehaald. De Golfo Azzurro deed vroeger voor een milieuorganisatie dienst als spionageschip.
   Fotograaf
  ZEEWOLDE - Vijfhonderd vluchtelingen per week verwacht Stichting Bootvluchtelingen in Zeewolde te gaan redden. De stichting stuurt de Golfo Azzurro, een voormalig Texels vissersschip, de Middellandse Zee op tussen Italië en Libië.

  De stichting is een donateursactie begonnen om dit mogelijk te maken. Terwijl die nog loopt wordt het schip alvast geschikt gemaakt voor deze taak.

  Er is 2.000 euro per dag nodig om het schip in de vaart te houden. De stichting hoopt in eerste instantie voldoende geld binnen te halen om de missie tenminste drie maanden in de lucht te houden, van augustus tot en met oktober.

  Stichting Bootvluchteling zegt 'uitdrukkelijk' om hulp te zijn gevraagd door de Italiaanse overheid. "We zijn eerst grondig doorgelicht door de Italiaanse marine en daarna is ons gevraagd of we met een groter schip wilden helpen. De nood is zo hoog dat ze graag willen dat professionele reddingsteams er aan de slag gaan. Wij hebben met kleine reddingsboten al veel ervaring opgedaan bij Griekenland", zegt directeur Annerieke Berg uit Zeewolde.

  Milieuorganisatie
  Saillant detail is dat de stichting na een lange zoektocht naar een geschikte boot uiteindelijk is uitgekomen bij de Golfo Azzurro. Dit schip werd in 2010 door milieuorganisatie Sea Shepherd ingezet als 'undercoverschip' om de volgens haar illegale 'afslachting van hele scholen grienden' in de wateren rond de Faeröer Eilanden te documenteren. Na een maand werd het schip door de Deense marine ontmaskerd en vanaf dat moment continu gevolgd.

  Daarvoor was de 350 ton me-tende trawler uit 1987 als vissersschip in gebruik onder de naam TX 33 Maarten Cornelis en daarna onder meer als studentenhuis.

  Toiletten
  Op dit moment wordt de Golfo Azzurro op een werf in Rotterdam aangepast voor haar nieuwe rol. "Het voordek wordt veilig en geschikt gemaakt voor de uit zee opgepikte vluchtelingen, er worden toiletten gebouwd en er zal een voorziening voor schoon drinkwater worden geïnstalleerd", aldus schipper Adriaan Sonneveld.

  Verder krijgt het schip een nieuwe kraan op het achterdek om in geval van nood snel een reddingsboot te water te kunnen laten. En de medische post aan boord wordt aangepast aan de eisen die de nieuwe missie stelt.

  Het huidige interieur van het schip wordt gedurende 2,5 jaar opgeslagen. Berg: "Dat is echt heel bijzonder, met Chesterfield meubilair, schilderijen en marmeren vloeren."

  Standplaats van de missie wordt het eiland Malta. De boot wordt vanuit de haven van Valletta ingezet in opdracht van de Italiaanse kustwacht en marine.

  Elke inzet duurt twee weken. Het schip heeft twee dagen nodig om in de toegewezen sector te komen, waar het tien dagen blijft voordat het terug vaart. Tussentijds worden geredde vluchtelingen door Italiaanse schepen overgenomen en naar de wal gebracht.