article
1.6357953
ZUTPHNE-/ VIERAKKER - Ze trokken voor een verjaardagsoptreden de oceaan over, maar het werd een tour van tien concerten in Ohio (VS) en Ontario (Canada). ,,Onze muziek sloeg enorm aan bij de Amerikanen en de geëmigreerde Nederlanders.’’
Achterhoekse dialectband Op Drift terug na Noord-Amerikaanse tour
ZUTPHNE-/ VIERAKKER - Ze trokken voor een verjaardagsoptreden de oceaan over, maar het werd een tour van tien concerten in Ohio (VS) en Ontario (Canada). ,,Onze muziek sloeg enorm aan bij de Amerikanen en de geëmigreerde Nederlanders.’’
http://www.destentor.nl/regio/zutphen/achterhoekse-dialectband-op-drift-terug-na-noord-amerikaanse-tour-1.6357953
2016-09-08T04:35:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6357995.1473309455!image/image-6357995.jpg
Bronckhorst,Vierakker,Zutphen,Op Drift,Ontario,Ohio,top
Zutphen
Home / Regio / Zutphen / Achterhoekse dialectband Op Drift terug na Noord-Amerikaanse tour

Achterhoekse dialectband Op Drift terug na Noord-Amerikaanse tour

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
   Locatie
   https://www.facebook.com/opdriftholland/photos/pcb.734808029994703/734807779994728/?type=3&theater
  ZUTPHNE-/ VIERAKKER - Ze trokken voor een verjaardagsoptreden de oceaan over, maar het werd een tour van tien concerten in Ohio (VS) en Ontario (Canada). ,,Onze muziek sloeg enorm aan bij de Amerikanen en de geëmigreerde Nederlanders.’’

  Op Drift is terug in Nederland, na een tweeënhalve week durende tour door Noord-Amerika. Voldaan. Maar moe. „En nog wat licht in de kop”, zegt gitarist Victor Macaré.

  Nog een keer
  De Achterhoekse dialectgroep maakte een boel mee in de VS en Canada. Dronk er plaatselijke sterkedrank, met 95 procent alcohol. Speelde voor een menigte ruige bikers. Bomen van kerels, met lange baarden. En Macaré raakte geblesseerd door een teckel. Het was een gedenkwaardige trip, zegt de 69-jarige snarenplukker. „Volgend jaar gaan we waarschijnlijk weer. Maar dan doen we het wél anders.”

  Verjaardag
  Wat bedoeld was als een eenmalig verjaardagsoptreden voor de naar de Amerikaanse staat Ohio geëmigreerde Zutphenaar Gerard Hagen, ‘ontaardde’ voor Op Drift in een tour van tien optredens. Twee staten stonden centraal: Ohio (VS) en Ontario (Canada). Macaré: „We huurden instrumenten en apparatuur ter plekke, evenals een auto. Flinke bak, een Ford Expedition. Daar zaten we dan, keurig met z’n zessen. Cruise control erop en karren maar. Mán, wat hebben we een afstanden afgelegd...”

  Hakte er in
  Het op leeftijd geraakte gezelschap - zanger/gitarist Willem Woestenenk is net als Macaré dik in de zestig, Fred Duyn (drums) en Fred de Lange (bas) halverwege de vijftig - plus managementsduo Jan Pardijs en Henk Wentink reed soms op één dag dik 500 kilometer. Macaré: „De afstand tussen twee optredens was dikwijls té groot. Vrat tijd en energie.” Maar tijdens de optredens kwamen er extra krachten los bij Op Drift. „Onze muziek sloeg enorm aan bij de Amerikanen en de geëmigreerde Nederlanders”, blikt Macaré terug. „Dat pepte ons op. We speelden hoofdzakelijk covers van bekende Amerikaanse bands, zoals Creedence Clearwater Revival, ZZ Top, Steve Miller en The Doobie Brothers. Enkele van onze eigen dialectnummers hadden we vertaald naar het Engels. Hooiberg werd bijvoorbeeld Haystack... Onze muziek ging erin als koek. Overal waar we optraden.”

  De kans is groot dat Op Drift volgend jaar weer de oversteek waagt. Gitarist Victor Macaré: „Maar het wordt dan korter, ongeveer anderhalve week. En dan met kleinere afstanden tussen de optredens.”

  Meer filmpjes en foto's van Op Drift in Ohio en Ontario op de Facebookpagina van de band.