article
1.6138683
ZUTPHEN - Veel beroepen met een grote kans op een baan zitten in de Stedendriehoek op mbo-niveau. Dat blijkt uit een uitgebreide analyse die het UWV heeft gemaakt van de arbeidsmarkt in deze regio.
Baan in regio Stedendriehoek vaak voor mbo’er
ZUTPHEN - Veel beroepen met een grote kans op een baan zitten in de Stedendriehoek op mbo-niveau. Dat blijkt uit een uitgebreide analyse die het UWV heeft gemaakt van de arbeidsmarkt in deze regio.
http://www.destentor.nl/regio/zutphen/baan-in-regio-stedendriehoek-vaak-voor-mbo-er-1.6138683
2016-06-25T06:54:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.4246648.1466524046!image/image-4246648.jpg
Apeldoorn,Deventer,Zutphen,Economie,mbo,werk,baan,studie,top
Zutphen
Home / Regio / Zutphen / Baan in regio Stedendriehoek vaak voor mbo’er

Baan in regio Stedendriehoek vaak voor mbo’er

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ZUTPHEN - Veel beroepen met een grote kans op een baan zitten in de Stedendriehoek op mbo-niveau. Dat blijkt uit een uitgebreide analyse die het UWV heeft gemaakt van de arbeidsmarkt in deze regio.

  Veel kansrijke beroepen zijn te vinden in de richting techniek, bouw en industrie. Nu de economie aantrekt ontstaat er weer een tekort aan vakmensen op ‘lager beroepsniveau’, zoals metselaars, stukadoors, schilders, timmerlieden en monteurs. De meeste vacatures die lastig in te vullen zijn, bevinden zich echter op middelbaar beroepsniveau.

  Het gaat onder meer om bankwerkers, gespecialiseerde monteurs, (proces)operators, tekenaars, werkvoorbereiders, meet- en regeltechnici en calculators. Het UWV merkt dat bedrijven talenten op dat gebied soms al tijdens hun schooltijd benaderen.

  Onder meer in de techniek, maar ook in de zorg zijn veel beroepen waarvoor het vereiste opleidingsniveau duidelijk hoger ligt dan enkele jaren geleden. Voor lagere beroepsniveaus geldt nu soms mbo, op eenzelfde manier is nu hier en daar hbo nodig waar eerder mbo volstond.

  Dat is een landelijke tendens. ,,Je ziet dat werknemers vaak breder georiënteerd moeten zijn en dat er meer verschillende soorten vaardigheden worden gevraagd’’, zegt Saskia Grit, arbeidsmarktadviseur bij het UWV. De hogere eisen hangen onder meer samen met het kunnen omgaan met geavanceerde (computer)apparatuur.

  Een voordeel voor lageropgeleiden is dat sommige banen niet te automatiseren zijn. Ook ontstaan er door het aantrekken van de economie weer vacatures aan de onderkant van de arbeidsmarkt, onder meer omdat mbo’ers weer banen vinden op hun eigen niveau.

  De afgelopen jaren verdrongen die in sommige sectoren de lageropgeleiden. Wel blijft in sommige sectoren voor lageropgeleiden de concurrentie groot. Wat dat betreft is onder meer de zorgsector een lastige voor lageropgeleiden. Op het gebied van thuiszorg en zorghulp is er sprake van personeelsoverschotten.

  Op middelbaar niveau zijn vacatures voor verpleegkundige en verzorgende IG juist moeilijk in te vullen. Het UWV speelt onder meer met ‘scholingsvouchers’ in op de hogere opleidingseisen. Met maximaal 2.500 euro subsidie kunnen werkzoekenden zich laten bij- of omscholen.

  Die regeling is bestemd voor ww’ers, zelfstandigen en mensen die werken in een onzekere sector.