article
1.3122208
BEEKBERGEN - Dorpsraden uit het gebied tussen Dieren en Apeldoorn zijn het eens geworden over een nieuwe verbindingsroute (N786) langs het Apeldoorns Kanaal.
Dorpen eens over nieuwe weg langs kanaal
BEEKBERGEN - Dorpsraden uit het gebied tussen Dieren en Apeldoorn zijn het eens geworden over een nieuwe verbindingsroute (N786) langs het Apeldoorns Kanaal.
http://www.destentor.nl/regio/zutphen/dorpen-eens-over-nieuwe-weg-langs-kanaal-1.3122208
2010-06-15T04:57:35+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.4295345.1396356626!image/image-4295345.jpg
Zutphen,Loenen,LaagSoeren,Apeldoorn,Beekbergen,flitsen
Zutphen
Home / Regio / Zutphen / Dorpen eens over nieuwe weg langs kanaal

Dorpen eens over nieuwe weg langs kanaal

  BEEKBERGEN - Dorpsraden uit het gebied tussen Dieren en Apeldoorn zijn het eens geworden over een nieuwe verbindingsroute (N786) langs het Apeldoorns Kanaal.
  De dorpsraden overhandigen woensdag een notitie met de variant aan gedeputeerde Marijke van Haren van de provincie Gelderland.

  De dorpsraden hopen dat de provincie de breedgedragen oplossing overneemt. De provincie dacht eerder aan de aanleg van een rondweg bij Laag Soeren en Loenen en een opwaardering van de Harderwijkerweg bij Eerbeek.

  Volgens de dorpsraden is die oplossing funest voor de natuur. Bovendien zou een deel van het verkeer dat nu langs het Apeldoorns Kanaal rijdt dan alsnog de route langs de dorpen kiezen, waardoor de verkeersbelasting alleen maar toeneemt.

  De dorpsraden stellen voor de weg langs het kanaal tussen Dieren en Loenen op te waarderen. Ter hoogte van Loenen zou een nieuwe kanaalbrug het verkeer naar de oostoever van het kanaal verleggen, waarna het over een nieuwe weg naar een nieuwe aansluiting op de A50 kan gaan.

  Desgewenst kan de weg worden doorgetrokken langs het nieuwe bedrijventerrein Apeldoorn-Zuid, om vervolgens bij Apeldoorn-Zuid (Kayersdijk) aan te sluiten op de A1. De aansluiting Immenberg op de A50 zou vervolgens moeten worden gesloten. Een nieuwe weg tussen de rotonde in de Harderwijkerweg en de Eerbeekseweg (tussen Loenen en Eerbeek) en het Apeldoorns Kanaal levert Eerbeek (zoals de nieuwbouwlocatie Lombok) een snelle noordelijke verbindingsroute naar de A50 op.

  De oplossing van de dorpsraden is duurder dan die van de provincie. In 2006 is berekend dat de dorpenroute (met alleen rondwegen bij Loenen en Laag Soeren) op 44 miljoen euro zou komen. De voorkeursoplossing van de dorpsraden komt op 80 miljoen euro, maar dat is inclusief de verplaatsing van de aansluiting Immenberg op de A50 naar een plek net ten oosten van het Apeldoorns Kanaal en een nieuwe verbindingsweg tussen Harderwijkerweg/Eerbeekseweg en de weg langs het kanaal.

  Volgens de dorpraden biedt de kanaalweg veel voordelen boven de route van de provincie. Zo zal het in de dorpen rustiger worden, zal de geluidsbelasting op honderden woningen flink minder zijn, de veiligheid voor fietsers en voetgangers in Laag Soeren en Loenen fors worden vergroot, en spaart de oplossing de natuur, omdat de dorpenvariant van de provincie pal langs het Natura 2000 van de Veluwe loopt, terwijl de weg langs het kanaal daar ver van verwijderd blijft.

  De dorpsraden rekenen er verder op dat provinciale staten vast blijven houden aan de 500.000 euro die de provincie heeft weggezet om de plannen voor een verkeersoplossing voor te bereiden. Gedeputeerde Staten willen de weg echter voorlopig uitstellen.

  De dorpsraden hebben hun akkoord maandag gepresenteerd. De variant is tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven (Industrie Kring Eerbeek Loenen, VNO-NCW Midden, Transport en Logistiek Nederland en de Gelderse Milieufederatie).