article
1.6092728
ZUTPHEN - De aandeelhoudersvergadering van het Zutphense beursgenoteerde bedrijf Esperite wordt vandaag een spannende. Het bedrijf zit naar verluidt flink in de financiële problemen.
Zutphense bedrijf Esperite in financiële problemen
ZUTPHEN - De aandeelhoudersvergadering van het Zutphense beursgenoteerde bedrijf Esperite wordt vandaag een spannende. Het bedrijf zit naar verluidt flink in de financiële problemen.
http://www.destentor.nl/regio/zutphen/zutphense-bedrijf-esperite-in-financi%C3%ABle-problemen-1.6092728
2016-06-09T09:06:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.4294649.1396336857!image/image-4294649.jpg
Zutphen,Lokaal Thema ST,biotech,Esperite,top
Zutphen
Home / Regio / Zutphen / Zutphense bedrijf Esperite in financiële problemen

Zutphense bedrijf Esperite in financiële problemen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ZUTPHEN - De aandeelhoudersvergadering van het Zutphense beursgenoteerde bedrijf Esperite wordt vandaag een spannende. Het bedrijf zit naar verluidt flink in de financiële problemen.

  Esperite (voorheen Cryo-Save) leende eind vorig jaar bijna een miljoen euro van topman Frederic Amar om het salaris van dezelfde Amar te kunnen betalen. Een accountant van Ernst & Young zette eind april kritische kanttekeningen bij het jaarverslag 2015, met name wat betreft de kaspositie van het bedrijf. Volgens verschillende kenners vecht het bedrijf in stamcelopslag en voorspellende geneeskunde voor zijn leven.

  Stamcelopslag
  Het toenmalige Cryo-Save legde zich van oudsher toe op stamcelopslag en heeft met 250.000 samples de grootste opslag van Europa. Met de opgeslagen stamcellen speculeerde het bedrijf op toekomstige toepassingen van de stamcellen bij ziekte. Vanuit het Zutphense hoofdkantoor werden activiteiten in tientallen landen aangestuurd.

  Machtswisseling
  In 2013 vond er een machtswisseling plaats binnen het bedrijf, waarna er een nieuwe koers werd ingezet. De nieuwe eigenaar richtte een nieuwe bedrijfstak op dat zich richt op voorspellende geneeskunde. Het leidde tot een lichte stijging van de omzet, maar nu lijken er problemen te zijn.

  Verschillende beleggers en financieel specialisten denken dat Esperite er slecht voor staat. Hoofdredacteur Nico Inberg van de website beurswijzer.com. ,,Het lijkt er op dat ze een geldprobleem hebben. Investeren in biotech is altijd heel riskant. De meeste bedrijfjes bloeden dood.''

  Ontkenning
  Esperite zelf ontkent in een verklaring dat er een probleem is. ,,Esperite heeft vertrouwen in zijn toekomst en successen'', luidt het. Het management erkent in dezelfde verklaring wel dat het vrij beschikbare geld onvoldoende is om de nieuwe strategie van het bedrijf uit te voeren. Berichtgeving over de financiële positie van het bedrijf wordt 'suggestief, ongepast en onbetamelijk' genoemd.