article
1.6224120
ZWOLLE/HASSELT - Het was meerdere bewoners van de wijk Nadorst in Hasselt vorig jaar april al opgevallen dat er een witte auto in de buurt rondreed, met daarin twee donkere mannen.
Bewijs tegen verdachten van beroving postbode in Hasselt erg mager
ZWOLLE/HASSELT - Het was meerdere bewoners van de wijk Nadorst in Hasselt vorig jaar april al opgevallen dat er een witte auto in de buurt rondreed, met daarin twee donkere mannen.
http://www.destentor.nl/regio/zwartewaterland/bewijs-tegen-verdachten-van-beroving-postbode-in-hasselt-erg-mager-1.6224120
2016-07-27T12:23:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6224393.1469626122!image/image-6224393.jpg
Hasselt,Recht, misdaad en 112,top,hermes
Zwartewaterland
Home / Regio / Zwartewaterland / Bewijs tegen verdachten van beroving postbode in Hasselt erg mager

Bewijs tegen verdachten van beroving postbode in Hasselt erg mager

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ZWOLLE/HASSELT - Het was meerdere bewoners van de wijk Nadorst in Hasselt vorig jaar april al opgevallen dat er een witte auto in de buurt rondreed, met daarin twee donkere mannen.

  Zij waren waarschijnlijk de pionnen van een professionele criminele organisatie die zich bezighoudt met 'phishing', een vorm van internetfraude. Even later werd een postbode tijdens haar werkzaamheden aan de Sikkel beroofd van een enveloppe die ze wilde bezorgen.

  Nieuwe bankpas
  In de enveloppe zat een bankpasje voor de bewoonster van het huis. Later bleek dat deze geadresseerde helemaal geen nieuw pasje had aangevraagd. Wel had ze een tijdje eerder via een mail, zogenaamd afkomstig van de bank, haar pincode doorgegeven. Zo kwamen mannen uit het Westen van het land destijds helemaal naar Hasselt gereden om het poststuk te onderscheppen. Een uur later al werd er in 't Harde 1.250 euro van de rekening van de gedupeerde Hasseltse gehaald. Pogingen om met de pas nog meer geld te stelen mislukten.

  De postbode voelde zich na de beroving nog schuldig ook, zo bleek tijdens de behandeling van de strafzaak tegen de twee verdachten voor de rechtbank in Zwolle uit de woorden van de officier van justitie. "Ze vond dat ze tekort was geschoten door zich de envelop af te laten pakken. Terwijl ze zich toch kranig heeft geweerd."

  De postbode rook namelijk al onraad en vertrouwde de onbekende jongeman niet, die haar bij de woning opwachtte en zei dat ze de envelop wel aan hem kon geven. Omdat de postbode dit niet deed griste hij het uit haar hand en ging er vandoor. De bezorgster ging hem nog op de fiets achterna, maar kon niet verhinderen dat de man in een witte auto stapte en ontsnapte.

  Burgernetmelding
  Vooral dankzij een Burgernetmelding snel na de beroving kwamen er diverse tips over het signalement van de verdachten en de auto waarmee ze waren gevlucht. Eén van de oplettende getuigen kon zelfs het kenteken doorgeven. Zo kwam de politie uit bij de 23-jarige Amsterdammer Peter A. Hij werd ook herkend op de bewakingsbeelden van de pinautomaat in 't Harde. En dat leidde weer naar tweede verdachte Ernest A. (24) uit Almere. Diens mobiele telefoon bleek namelijk ten tijde van het misdrijf in Hasselt te zijn geweest.

  Meer bewijs is er echter niet. Daarom staat justitie verder eigenlijk met lege handen. De Almeerder verdachte beroept zich op zijn zwijgrecht. Zijn vermeende 'partner in crime' Peter A. heeft slechts bekend dat hij naar Hasselt is gereden 'voor iemand' en op de terugweg 150 euro kon verdienen door met de bankpas en de pincode te proberen 'zoveel mogelijk geld te scoren'. In Hasselt zou hij zijn afgezet en later weer opgepikt, zonder te weten wat er in de tussentijd gebeurd is, zo houdt A. vast aan zijn verhaal.

  Onvoldoende bewijs
  Half juni vorig jaar werd het tweetal door de politie gearresteerd. De aanklager kan van geen van beide verdachten 'wettig en overtuigend' bewijzen dat zij de mannen waren die de postbode hebben beroofd. Wat betreft de Almeerder eiste de officier daarom algehele vrijspraak. De Amsterdamse verdachte kan door het Openbaar Ministerie slechts verweten worden dat hij geld met kennelijk een dubieuze bankpas achterover heeft gedrukt. Hiervoor is zes maanden cel geëist. De grote jongens achter de phishing blijven weer buiten schot, mag de conclusie nu al zijn. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

  Waarschuwing
  De politie blijft overigens nadrukkelijk waarschuwen voor deze vorm van diefstal. "Nogmaals, een bank vraagt dus nooit telefonisch of via email om dit soort privégegevens. Klik eveneens in geen enkel geval op linkjes die in de mail zijn meegestuurd. Weet ook dat daders proberen enveloppes met een pinpas uit de brievenbus te hengelen. Wie zich toch laat verrassen: laat de rekening zo snel mogelijk blokkeren en meld het direct bij de politie."