article
1.6129565
ZWOLLE - Stadsgids Mink de Vries kan gerust zijn. Het kunstwerk 'De barmhartige Samaritaan' aan de gevel van het voormalig ziekenhuis De Weezenlanden in Zwolle gaat niet verloren. Sterker nog: het relief krijgt in de nieuwbouw een plekje op nagenoeg dezelfde plek, belooft projectontwikkelaar Novaform.
Barmhartige Samaritaan keert terug aan de Luttenbergstraat
ZWOLLE - Stadsgids Mink de Vries kan gerust zijn. Het kunstwerk 'De barmhartige Samaritaan' aan de gevel van het voormalig ziekenhuis De Weezenlanden in Zwolle gaat niet verloren. Sterker nog: het relief krijgt in de nieuwbouw een plekje op nagenoeg dezelfde plek, belooft projectontwikkelaar Novaform.
http://www.destentor.nl/regio/zwolle/barmhartige-samaritaan-keert-terug-aan-de-luttenbergstraat-1.6129565
2016-06-22T11:35:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6129566.1466595407!image/image-6129566.JPG
Zwolle,Cultuur, kunst en recreatie,top,hermes
Zwolle
Home / Regio / Zwolle / Barmhartige Samaritaan keert terug aan de Luttenbergstraat

Barmhartige Samaritaan keert terug aan de Luttenbergstraat

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Het kunstwerk aan de gevel van de te slopen zusterflat van ziekenhuis Weezenlanden is gebaseerd op het verhaal van de barmhartige Samaritaan. foto Frans Paalman
    ZWOLLE - Stadsgids Mink de Vries kan gerust zijn. Het kunstwerk 'De barmhartige Samaritaan' aan de gevel van het voormalig ziekenhuis De Weezenlanden in Zwolle gaat niet verloren. Sterker nog: het relief krijgt in de nieuwbouw een plekje op nagenoeg dezelfde plek, belooft projectontwikkelaar Novaform.

    De Vries maakte zich ernstig zorgen om het behoud van het relief, nu de sloop van het oude ziekenhuis z'n einde nadert. Oké, de wethouder had vorig jaar dan wel toegezegd dat het kunstwerk niet verloren zou gaan, maar sindsdien was het angstvallig stil. "We hebben het afgelopen jaar naarstig gezocht naar een instantie die de Samaritaan zou willen overnemen", zegt Paul van de Heuvel van Novaform. "Dat is niet gelukt. Gezien de emotionele waarde van het object voor Zwolle hebben we toen maar besloten om het te integreren in de nieuwbouw. Vind ik ook wel mooi, zo'n knipoog naar het verleden. Het is nu aan de architect om het een mooi plekje te geven, maar onze voorkeur gaat uit naar de Luttenbergstraat. Ongeveer op plek waar het beeld nu ook te zien is."

    Er zijn nog wel twee complicerende factoren, waarvan een - de opslag tijdens de nieuwbouw - is opgelost. "De gemeente Zwolle heeft daarvoor nu ruimte beschikbaar gesteld", zegt Van de Heuvel.

    Ander risico is dat het relief niet goed loskomt van de gevel. "Goed hergebruik is natuurlijk een voorwaarde", zegt Van de Heuvel. "Maar we hebben op dit moment geen indicatie dat dat niet zou lukken."