article
1.6455742
ZWOLLE - Het ontbreekt de brandweer bij grote incidenten aan de juiste kennis en ervaring. Vijf nieuw opgezette eliteteams moeten dat veranderen.
Brandweer krijgt vijf eliteteams, rukt uit bij grote incidenten
ZWOLLE - Het ontbreekt de brandweer bij grote incidenten aan de juiste kennis en ervaring. Vijf nieuw opgezette eliteteams moeten dat veranderen.
http://www.destentor.nl/regio/zwolle/brandweer-krijgt-vijf-eliteteams-rukt-uit-bij-grote-incidenten-1.6455742
2016-09-28T04:12:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6203858.1468921665!image/image-6203858.jpg
Zwolle,Recht, misdaad en 112,Sociaal en maatschappij,superbrandweer,Brandweer,top
Zwolle
Home / Regio / Zwolle / Brandweer krijgt vijf eliteteams, rukt uit bij grote incidenten

Brandweer krijgt vijf eliteteams, rukt uit bij grote incidenten

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ZWOLLE - Het ontbreekt de brandweer bij grote incidenten aan de juiste kennis en ervaring. Vijf nieuw opgezette eliteteams moeten dat veranderen.

  Er komen in Nederland vijf gespecialiseerde eliteteams van de brandweer die worden ingezet bij grote incidenten met potentieel veel slachtoffers, zoals bijvoorbeeld de gasexplosie op Urk afgelopen juni of het brugincident in Alphen aan den Rijn vorig jaar. Deze STH-teams (Specialisme Technische Hulpverlening) dragen oranje pakken en witte helmen en zijn uitgerust met de modernste hightech apparatuur. Zij moeten bij grote incidenten het verschil maken.

  Incidenten
  Nu nog zijn de 25 veiligheidsregio’s van Nederland afzonderlijk verantwoordelijk voor een goede aanpak van grote incidenten. Dat is niet efficiënt en bovendien ontbreekt het de teams aan specialistische kennis en ervaring.

  „Een groot incident komt niet vaak voor, waardoor we over te weinig kennis en ervaring beschikken op dit soort kritieke momenten”, vertelt Geoffrey Bos, specialist Operationele Voorbereiding bij Veiligheidsregio IJsselland. „Door de Raad van Brandweercommandanten is daarom besloten het anders en beter te organiseren. Gekozen is om landelijk vijf gespecialiseerde teams op te zetten. Deze teams zijn extreem goed getraind, zodat ze bij grote incidenten van toegevoegde waarde zijn.”

  Selectieprocedure
  De vijf teams zijn pas na een zware selectieprocedure samengesteld en zijn 24/7 inzetbaar. De teams, negen man sterk, worden constant getraind en zijn onder meer uitgerust met apparatuur om in ingestorte gebouwen te zoeken naar slachtoffers. De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s zetten in december hun handtekening voor de oprichting van de vijf STH-teams. Team Oost (Zwolle) heeft zijn vuurdoop al gehad bij de gasexplosie in Urk.