article
1.6655960
ZWOLLE - Esmee Schrader (17) ontfermt zich sinds een paar weken over vier egeltjes die de winter anders niet zouden overleven. De enige egelopvang in de regio staat sinds kort in Zwolle.
Egeltjes overwinteren bij Esmee in Zwolse opvang
ZWOLLE - Esmee Schrader (17) ontfermt zich sinds een paar weken over vier egeltjes die de winter anders niet zouden overleven. De enige egelopvang in de regio staat sinds kort in Zwolle.
http://www.destentor.nl/regio/zwolle/egeltjes-overwinteren-bij-esmee-in-zwolse-opvang-1.6655960
2016-11-18T07:46:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6655996.1479455077!image/image-6655996.JPG
Zwolle,Sociaal en maatschappij,Milieu en grondstoffen,egelopvang,opvang,koud,winter,egel,Egels,top
Zwolle
Home / Regio / Zwolle / Egeltjes overwinteren bij Esmee in Zwolse opvang

Egeltjes overwinteren bij Esmee in Zwolse opvang

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Esmee Schrader ontfermt zich bij stichting Flappus over vier egeltjes. Hier komen de diertjes ongestoord de winter door
   Fotograaf
  ZWOLLE - Esmee Schrader (17) ontfermt zich sinds een paar weken over vier egeltjes die de winter anders niet zouden overleven. De enige egelopvang in de regio staat sinds kort in Zwolle.
  Ik vind het zo leuk om ze weer op te zien knappen. Daar word ik echt blij van

  „Ze zijn een half jaartje oud ongeveer, echt kleintjes nog”, zegt Esmee. In de twee kooien die opgestapeld naast haar staan liggen de vier beestjes verstopt in hun houten huisjes. Met een bedje van stro en herfstig gekleurde eikenbladeren kunnen de nachtdieren zich helemaal terugtrekken.

  Holletje
  Ze tilt zachtjes een beetje stro omhoog en een klein snuitje komt tevoorschijn. „Dat vinden ze fijn zo’n holletje, zo leven ze in het echt ook. Maar hier zitten ze lekker binnen en kan er niks gebeuren.”

  Esmee loopt al anderhalf jaar rond bij Stichting Flappus, die naast konijnen, cavia’s en katten sinds kort ook onderdak biedt aan egels.

  De egelopvang in Nieuwleusen was tot voor kort dé plek in de regio, maar toen deze ophield besloot de stichting een plek te bieden aan de stekelige beestjes. De egeltjes die binnen worden gebracht zijn vaak jong en niet stevig genoeg om de winter op eigen kracht door te komen, zegt Esmee.

  Kattenvoer
  Vooral in deze tijd van het jaar is het niet gek om een egel te zien lopen in de tuin of op straat. Bij twijfel is het altijd goed om contact op te nemen met de opvang, zegt Esmee. „Soms is er ook niks aan de hand, dan zetten we ze weer uit. Wij wegen ze altijd eventjes om te kijken of ze niet te licht zijn. Dan kunnen ze bij ons aansterken.” Niet met melk natuurlijk, want daar kunnen de dieren niet tegen. Wat dan wel? „Kattenvoer. In het wild eten ze insecten en wormen, maar dit is ook goed voor ze.”

  De egels hoeven voorlopig niet de deur uit. Pas in het voorjaar worden de egels weer uitgezet. Ze zitten nu al zo goed als helemaal in hun winterslaap. Soms komen ze even tevoorschijn om wat te eten, zegt Esmee. „Ik vind het zo leuk om ze weer op te zien knappen. Daar word ik echt blij van.”