article
1.6632617
ZWOLLE - De 'nieuwe jas' voor het voormalige V&D-gebouw in Zwolle is nog niet echt naar de smaak van de leden van de welstandscommissie.
Hudson's Bay: modern en veel glas
ZWOLLE - De 'nieuwe jas' voor het voormalige V&D-gebouw in Zwolle is nog niet echt naar de smaak van de leden van de welstandscommissie.
http://www.destentor.nl/regio/zwolle/hudson-s-bay-modern-en-veel-glas-1.6632617
2016-11-11T09:31:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6633884.1478857009!image/image-6633884.jpg
Zwolle,Lokaal Thema ST,architect,pand,welstand,hudsons's Bay,top,hermes
Zwolle
Home / Regio / Zwolle / Hudson's Bay: modern en veel glas

Hudson's Bay: modern en veel glas

Foto's
2
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Een heimelijk genomen foto tijdens de presentatie.
      Fotograaf
    ZWOLLE - De 'nieuwe jas' voor het voormalige V&D-gebouw in Zwolle is nog niet echt naar de smaak van de leden van de welstandscommissie.
    De spierwitte kleur in combinatie met het volume van het gebouw is te veel

    Als het aan Hudson's Bay ligt wordt het pand in Zwolle spierwit en modern met veel glas. De architect liet gisteren bij de welstandscommissie de eerste plaatjes zien van hoe het oude V&D-gebouw in de binnenstad er uit moet komen te zien. Heel blij over het moderne karakter waren de meeste leden van de commissie niet. "De kleur in combinatie met het volume van het gebouw is te veel."

    Formule
    En dat terwijl 'white and bright' (wit en helder) juist de formule is van het Canadese warenhuis. Het interieur krijgt een luxe uitstraling en de buitenkant moet matchen. De hoofdingang komt aan de kant van het Meerminneplein; de kleine ingang die er zit wordt uitgebreid. Daarnaast blijven de zij-ingangen aan de kant van de Roggenstraat en Weeshuispassage bestaan.

    Het gebouw krijgt een open karakter, met veel glas, waardoor voorbijgangers naar binnen kunnen kijken en klanten naar buiten. Er moet interactie tussen binnen en buiten ontstaan. De luifel bij de hoofdingang wordt verwijderd. Daarin is asbest aangetroffen. Het terras, dat eerder bij La Place hoorde, blijft op dezelfde plek bestaan. Ook dat krijgt een wit kleurtje.

    Overkapping
    Bij de zij-ingang aan de Roggenstraat verandert niet veel, het gaat puur om onderhoudszaken zoals het vervangen van de deuren. Bij de Weeshuispassage verdwijnt de overkapping.

    Zandkleur
    De architect van CallisonRTKL gaf aan nog niet te weten op welke manier de betonkolos uit de jaren zestig van de vorige eeuw wit wordt gemaakt. Mogelijkheden zijn schilderen of pleisterwerk. De welstandscommissie is voorstander van pleisterwerk. "Het moet geen geverfde V&D worden", was de opmerking van een van de leden. De helft van de commissie vond de witte kleur te heftig, een zandkleur zou beter staan. Ondanks de vele positieve punten, zoals de transparantie van het gebouw en de entree, kon de commissie het plan nog niet goedkeuren.

    Winkelketen Hudson's Bay wil in het leegstaande V&D-pand in september volgend jaar een winkel ter grootte van 12.000 vierkante meter openen.