article
1.6531588
ZWOLLE - Het schilderij 'Freedom New York' van de Zwolse kunstenaar Frank Dammers is onthuld in het 9/11 Memorial & Museum in New York. Dammers schonk het werk via de Frank Dammers Fine Art Foundation (FDFAF) aan het museum.
Onthulling Zwols schilderij in 9/11 Memorial Museum New York
ZWOLLE - Het schilderij 'Freedom New York' van de Zwolse kunstenaar Frank Dammers is onthuld in het 9/11 Memorial & Museum in New York. Dammers schonk het werk via de Frank Dammers Fine Art Foundation (FDFAF) aan het museum.
http://www.destentor.nl/regio/zwolle/onthulling-zwols-schilderij-in-9-11-memorial-museum-new-york-1.6531588
2016-10-14T21:34:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6531592.1476480788!image/image-6531592.jpg
Zwolle,Cultuur, kunst en recreatie,Frank Dammers,New York,9/11 Memorial & Museum,9/11,Freedom New York,top,hermes
Zwolle
Home / Regio / Zwolle / Onthulling Zwols schilderij in 9/11 Memorial Museum New York

Onthulling Zwols schilderij in 9/11 Memorial Museum New York

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
  ZWOLLE - Het schilderij 'Freedom New York' van de Zwolse kunstenaar Frank Dammers is onthuld in het 9/11 Memorial & Museum in New York. Dammers schonk het werk via de Frank Dammers Fine Art Foundation (FDFAF) aan het museum. 

  Ontstaan
  Het werk is ontstaan doordat Dammers in 2004 bij toeval een ontmoeting heeft in Mexico met een groep overlevenden van de terreuraanslagen van 11 september 2001 in New York. Dammers zelf is op dat moment herstellende van een zwaar auto-ongeval. Hij wordt zeer geraakt door de verhalen en raakt erdoor geïnspireerd.

  Hij besluit een schilderij te maken van de toekomstige skyline van New York dat optimisme en kracht uitstraalt. In 2005 is het schilderij af, het laat de veranderde skyline van New York zien met de dan nog te bouwen Freedom Tower.

  Schenking
  Tijdens een kunstbeurs in New York is het schilderij 'ontdekt' door een medewerker van het National 9/11 Memorial & Museum. De museummedewerker is enthousiast en vindt dat het schilderij van Dammers in het museum thuishoort. Het museum was destijds nog in aanbouw.

  In november 2011 is Dammers met zijn vrouw uitgenodigd door de directie van het museum om te praten over hoe het werk eventueel onderdeel zou kunnen worden van de expositie van het 9/11 Memorial & Museum. Na dit gesprek ontvangt Dammers in januari 2012 een brief van de museumbestuurders waarin staat hoezeer zij het schilderij waarderen en dat zij het graag willen opnemen in hun permanente collectie.

  Het schilderij zal 'de toekomstige bezoekers positieve gevoelens meegeven', stelt de 9/11-organisatie in haar brief. Frank Dammers besluit daarop het schilderij via de foundation aan het museum te schenken. Rond de afgelopen jaarwisseling zijn alle contracten tussen de partijen getekend. 

  Over het Museum
  Het National September 11 Memorial & Museum staat in New York op de plek waar ooit The Twin Towers stonden. Het herdenkt en eert de duizenden mannen, vrouwen en kinderen die vermoord zijn door terroristen tijdens de aanslagen van 26 februari 1993 en 11 september 2001. Daarnaast eert het de overlevenden en mensen die hun leven gewaagd hebben om levens van anderen te redden.

  De museumtentoonstelling bestaat uit drie delen: de dag van 11 september, de periode voor 11 september en de tijd na 11 september 2001. Het museum heeft sinds de opening in mei 2014 al meer dan 4 miljoen bezoekers mogen ontvangen van over de hele wereld.

  Over FDFAF
  De FDFAF werd in 2012 opgericht. De stichting spant zich in om werk van kunstenaars onder de aandacht te brengen. Het gaat om kunstwerken of uitingen waarvan de stichting vindt dat die op dit moment in het publieke domein ondergewaardeerd worden. De stichting wil de aandacht voor dergelijke werken of uitingen bevorderen.