article
1.6579975
REGIO – Donkere nachten zijn volgens de Nacht van de Nacht bijna net zo belangrijk als eten en drinken. „Minder licht is van belang voor je gezondheid omdat je anders stress en slapeloosheid kan krijgen", zegt Loet van der Heijden van de organisatie.
Overzicht | André Kuipers en Vincent Bijlo strijden voor duistere nachten
REGIO – Donkere nachten zijn volgens de Nacht van de Nacht bijna net zo belangrijk als eten en drinken. „Minder licht is van belang voor je gezondheid omdat je anders stress en slapeloosheid kan krijgen", zegt Loet van der Heijden van de organisatie.
http://www.destentor.nl/regio/zwolle/overzicht-andr%C3%A9-kuipers-en-vincent-bijlo-strijden-voor-duistere-nachten-1.6579975
2016-10-27T14:38:56+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.4278820.1395403989!image/image-4278820.jpg
Zwolle,Deventer,Zutphen,Lelystad,Lochem,Sociaal en maatschappij,Cultuur, kunst en recreatie,licht,Nacht van de Nacht,Top
Zwolle
Home / Regio / Zwolle / Overzicht | André Kuipers en Vincent Bijlo strijden voor duistere nachten

Overzicht | André Kuipers en Vincent Bijlo strijden voor duistere nachten

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Sterrenhemel. Foto: Creative Commons
  REGIO – Donkere nachten zijn volgens de Nacht van de Nacht bijna net zo belangrijk als eten en drinken. „Minder licht is van belang voor je gezondheid omdat je anders stress en slapeloosheid kan krijgen", zegt Loet van der Heijden van de organisatie.
  Het belangrijkste is dat het publiek zaterdag kennismaakt met de nacht.

  Bij de overgang naar de wintertijd is er zaterdagnacht wat minder licht in de regio. Bedrijven doen dan het licht uit bij de Nacht van de Nacht. Ook zijn er veel activiteiten rond het thema licht. Ambassadeurs André Kuipers (in Emmeloord) en Vincent Bijlo (in Zeewolde) vertellen hoe belangrijk een nacht zonder licht is.

  Grote neonreclames, brandende lantarenpalen en verlichte logo’s van bedrijven sieren het straatbeeld in de nacht terwijl een groot deel van Nederland slaapt. Al jaren wil Nacht van de Nacht de hoeveelheid licht in de nacht terugdringen en het organiseert daarom activiteiten.

  „Het belangrijkste is dat het publiek zaterdag kennismaakt met de nacht”, zegt Van der Heijden van de organisatie in Overijssel. „Het is jammer, dat er steeds meer licht komt. Donker heb je nodig voor je bioritme. Licht kan dat verstoren. Stress en slapeloosheid kunnen dan optreden. Een nacht zonder licht is ook mooier vind ik.”

  IKEA Zwolle doet mee met de nacht. „Alle 13 winkels in het land gaan zaterdag na sluitingstijd alle lichten uit doen, behalve de lichten die voor de veiligheid noodzakelijk zijn. Grote IKEA reclamelichten zijn dan niet te zien”, vertelt een woordvoerder. IKEA deed eerder ook mee aan Earth Hour, een initiatief waarbij zoveel mogelijk mensen het licht één uur uit doen.

  Nacht van de Nacht bekijkt hoe de lichtuitstoot beperkt kan worden: „Lantarenpalen kunnen werken met sensoren. Veel gemeenten zijn bezig om te zorgen voor minder uitstoot en energiebesparing. Op de provinciale wegen gaan lantarenpalen weg. Het mooist zou zijn als er structureel een oplossing komt dat er minder licht in de nacht is.”

  In de regio zijn zaterdag overdag en ’s nachts activiteiten rond de Nacht van de Nacht. Hieronder staat een overzicht met activiteiten voor het publiek (blauw) en bedrijven en gemeenten die meedoen (rood).