article
1.6133957
ZWOLLE - Het stationsgebouw van Zwolle krijgt een ander kleurtje. Het wit moet nog dit jaar plaats maken voor zandkleur, met donkerrood en bruine accenten.
Poll | Station Zwolle krijgt nieuwe lik verf
ZWOLLE - Het stationsgebouw van Zwolle krijgt een ander kleurtje. Het wit moet nog dit jaar plaats maken voor zandkleur, met donkerrood en bruine accenten.
http://www.destentor.nl/regio/zwolle/poll-station-zwolle-krijgt-nieuwe-lik-verf-1.6133957
2016-06-24T05:00:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6133971.1466710865!httpImage/image-6133971.
Zwolle,Bouw en wonen,station Zwolle,treinen,top
Zwolle
Home / Regio / Zwolle / Poll | Station Zwolle krijgt nieuwe lik verf

Poll | Station Zwolle krijgt nieuwe lik verf

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Station Zwolle
   Titel
   Station Zwolle
   Beschrijving
   Station Zwolle. Foto: Google Streetview
  ZWOLLE - Het stationsgebouw van Zwolle krijgt een ander kleurtje. Het wit moet nog dit jaar plaats maken voor zandkleur, met donkerrood en bruine accenten.

  De Nederlandse Spoorwegen hebben dat plan opgevat na een uitgebreide studie naar de oorspronkelijke kleur van het markante gebouw. Dat is een Rijksmonument en is opgetrokken in neo-classistische stijl. Experts deden met de krabber onderzoek naar de oorspronkelijke kleur en konden resten terugvinden van de verfkleur van de derde bouwfase uit 1908.

  Gezandstraald
  Eenvoudig was dit niet, doordat het gebouw al eens compleet gezandstraald is waardoor de verflagen goeddeels weggehaald zijn. De verflaag uit de bouwfase begin twintigste eeuw benadrukt de zandkleur van de Bentheimerzandsteen. Ook had het gebouw ooit donkerrode accenten (deuren en kozijnen).

  De NS wil nu het gebouw in die oorspronkelijke kleuren terugbrengen. Daarmee wil ze net als enkele andere stations in Nederland de waarde van deze beeldbepalende panden benadrukken. De welstandscommissie van de gemeente Zwolle is enthousiast, al vindt ze wel dat de donkerrode accenten niet te rood mogen uitvallen. De weg ligt nu vrij voor de NS om een vergunning aan te vragen.

  Tijdelijke overkapping
  De NS heeft ook plannen voor een tijdelijke overkapping boven de kaartjesautomaten die plaats hebben gemaakt voor de nieuwe toegangspoortjes. Deze staan nu links voor het stationsgebouw, vlakbij de stadsbussen. De architect van Royal Haskoning moet de dakconstructie opnieuw ontwerpen want deze werd in zijn verschijningsvorm veel te zwaar gevonden door de welstandscommissie. De bouw moet daardoor worden uitgesteld tot na de zomervakantie.

  Zandkleurig met donkerrood en bruin?!

  Station Zwolle in donkerrood, bruin en zandkleurig vind ik:

  Lelijk! Ik zou het station liever in andere kleuren zien.
  0%
  Mooi! Het werd ook wel tijd dat het station een nieuwe kleur kreeg.
  0%
  Onnodig. De kleuren van het station zoals ze nu zijn, vind ik mooi.
  0%

  Totaal: 0 stemmen