article
1.6306259
ZWOLLE - SP-Tweede Kamerlid Tjitske Siderius zal niet herkiesbaar zijn voor de Kamerverkiezingen in maart 2017.
Siderius weg uit 'slangenkuil' Tweede Kamer
ZWOLLE - SP-Tweede Kamerlid Tjitske Siderius zal niet herkiesbaar zijn voor de Kamerverkiezingen in maart 2017.
http://www.destentor.nl/regio/zwolle/siderius-weg-uit-slangenkuil-tweede-kamer-1.6306259
2016-08-28T18:00:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6307624.1472406271!image/image-6307624.jpg
Zwolle,Politiek en bestuur,SP,Tjitske Siderius,top,hermes
Zwolle
Home / Regio / Zwolle / Siderius weg uit 'slangenkuil' Tweede Kamer

Siderius weg uit 'slangenkuil' Tweede Kamer

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Tjitske Siderius
   Fotograaf
  ZWOLLE - SP-Tweede Kamerlid Tjitske Siderius zal niet herkiesbaar zijn voor de Kamerverkiezingen in maart 2017.

  Na lang wikken en wegen heeft Siderius besloten om een andere weg in te slaan, laat de Zwolse weten. "Het is eervol om zo lang volksvertegenwoordiger te mogen zijn", zegt Siderius. "Ik wil geen beroepspoliticus worden." Maar ze geeft ook toe dat de landelijke politieke arena haar is tegengevallen: "Het is een slangenkuil. Het gaat soms meer over macht en posities dan over inhoudelijke thema's. Je moet altijd over je schouder kijken of er niet iemand een mes in je rug steekt."

  Verbinden
  Ze vertrekt straks niet met wrok. "Ik ben de SP dankbaar voor de kansen en mogelijkheden die ze me heeft geboden. Het is nu gewoon tijd voor een nieuwe uitdaging. Mijn toekomst ligt bij een maatschappelijke organisatie in het sociale domein, zoals onderwijs, sociale zekerheid, cultuur of zorg. Ik wil iets positiefs creëren in plaats van problemen oplossen en verbinden om iets positiefs neer te zetten."

  Gemeenteraad
  Een terugkeer naar de Zwolse gemeenteraad ziet ze niet voor zich. "Maar het is ook niet zo dat ik al een nieuwe baan heb. Ik blijf dus nog gewoon in de Tweede Kamer tot aan de verkiezingen volgend jaar."

  Schimmelwoningen
  Siderius was acht jaar lang actief in de Tweede Kamer, waarvan vier jaar als fractiemedewerker en daarna vier jaar als volksvertegenwoordiger. Daarnaast was Siderius acht jaar volksvertegenwoordiger in de Zwolse gemeenteraad. Siderius hield zich bezig met de portefeuilles sociaal beleid, onderwijs, zorg en kinderopvang. In Zwolle werd zij bekend door haar inzet voor de sociale werkplaats Wezo en door een grootschalig onderzoek naar schimmelwoningen in Dieze-Oost. In de Tweede Kamer zette Siderius zich in voor het onderwijs, waarbij zij onder andere een wet presenteerde voor kleinere klassen in het basisonderwijs. Ook deed zij onderzoek onder het personeel in het speciaal onderwijs en de kinderopvang.