article
1.5330438
ZWOLLE - De schuld die het opgeheven kunstencentrum de Muzerie achterlaat, is in de eerste plaats het pakkie-an van de Stadkamer.
Stadkamer Zwolle moet schuld Muzerie zelf oplossen
ZWOLLE - De schuld die het opgeheven kunstencentrum de Muzerie achterlaat, is in de eerste plaats het pakkie-an van de Stadkamer.
http://www.destentor.nl/regio/zwolle/stadkamer-zwolle-moet-schuld-muzerie-zelf-oplossen-1.5330438
2015-10-12T21:24:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.4012474.1444713155!image/image-4012474.JPG
Zwolle,Politiek en bestuur,Cultuur, kunst en recreatie,Stadkamer,Muzerie,Gemeenteraad Zwolle,top,hermes
Zwolle
Home / Regio / Zwolle / Stadkamer Zwolle moet schuld Muzerie zelf oplossen

Stadkamer Zwolle moet schuld Muzerie zelf oplossen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het voormalige GGD-gebouw aan de Zeven Alleetjes. Foto Tom van Dijke
  ZWOLLE - De schuld die het opgeheven kunstencentrum de Muzerie achterlaat, is in de eerste plaats het pakkie-an van de Stadkamer.

  De gemeente Zwolle wil best een handje helpen, maar het gaat de gemeenteraad te ver op voorhand al 223.000 euro gemeenschapsgeld over te maken om de tegenvaller weg te poetsen. Alleen de PvdA ging vanavond pal voor de Stadkamer staan, de organisatie die ontstaan is na de fusie van bibliotheek en Muzerie. Volgens de coalitiepartij heeft ze geen enkele invloed gehad op deze erfenis. Niet dat de andere politici met de beschuldigende vinger naar de Stadkamer wezen, maar zij vinden wel dat deze stichting als rechtsopvolger van de Muzerie in de eerste plaats verantwoordelijk is.

  Onlangs kwam aan het licht dat de Muzerie een forse schuld achtergelaten heeft door onder meer belastingtechnische misstappen. Oud-medewerkers spraken in deze krant eerder al van een financiële chaos en een gebrek aan transparantie. Wethouder Jan Brink erkende dat er geen sprake geweest is van due diligence (boekenonderzoek) voorafgaand aan de samensmelting. "De organisaties werkten al lang samen en dachten goed inzicht in elkaar te hebben. De indruk was dat de Muzerie een aantal zware jaren had gehad, maar nu juist aan het herstellen was." PvdA-raadslid Patty Wolthof legde de vinger op de zere plek met haar vraag hoe realistisch het is het tekort te verhalen op de Stadkamer, die ook al kampt met een bezuiniging en de sores rond de vertraagde verhuizing naar de Zeven Alleetjes. Volgens Brink moet de Stadkamer als rechtsopvolger van de Muzerie proberen de financiële schade te verhalen op de veroorzaker(s). "Als dat niet lukt, moet ze kijken wat de organisatie zelf kan dragen."

   

  Meer in de Stentor, editie Zwolle, van dinsdag 13 oktober 2015.