article
1.6549678
ZWOLLE - De stabiliseringswerkzaamheden aan de beruchte Zwolse wiebelflat zijn begonnen. Eigenaar SWZ verwacht dat de flat voor de kerst stabiel is. Bewoners reageren verheugd. “Misschien durven we na vijf jaar het balkon weer op.”
'Wiebelflat' in Zwolle wordt weer stabiel
ZWOLLE - De stabiliseringswerkzaamheden aan de beruchte Zwolse wiebelflat zijn begonnen. Eigenaar SWZ verwacht dat de flat voor de kerst stabiel is. Bewoners reageren verheugd. “Misschien durven we na vijf jaar het balkon weer op.”
http://www.destentor.nl/regio/zwolle/wiebelflat-in-zwolle-wordt-weer-stabiel-1.6549678
2016-10-20T04:00:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6549697.1476899318!image/image-6549697.JPG
Zwolle,Bouw en wonen,SWZ,wiebelflat,top
Zwolle
Home / Regio / Zwolle / 'Wiebelflat' in Zwolle wordt weer stabiel

'Wiebelflat' in Zwolle wordt weer stabiel

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De balkons van de 'wiebelflat' aan de Geert Grootestraat. Foto: Frans Paalman
  ZWOLLE - De stabiliseringswerkzaamheden aan de beruchte Zwolse wiebelflat zijn begonnen. Eigenaar SWZ verwacht dat de flat voor de kerst stabiel is. Bewoners reageren verheugd. “Misschien durven we na vijf jaar het balkon weer op.”
  Misschien durven we na vijf jaar weer het balkon op

  Bouwvakkers tillen betonnen panelen met stukjes baksteen erop van een vrachtauto. De panelen moeten het binnenwerk van de sociale huurflat aan de Geert Grootestraat verstevigen waardoor de flat niet meer zeeziek-makend wiebelt als het waait.

  Bewoonster Annemiek de Boer vertelt: “Ik ben één van de oorspronkelijke bewoners. De eerste keer dat het stormde, dacht ik dat ik eraan ging, zo heftig schudde mijn flat.” Wat haar balkon betreft: “Ik kom daar bijna nooit, het is net een trampoline. Dat ongeluk in Angers waarbij feestvierende studenten met balkon en al naar beneden zijn gestort vorige week, heeft er bij mij best ingehakt, ook.”

  Trampolinebalkon
  Op verzoek van Annemiek mogen we haar balkon testen. Het balkon, dat ‘zwevend’ uit de gevel steekt, veert inderdaad behoorlijk. “Maar dát is nog erger”, zegt De Boer terwijl ze wijst op het balkon naast haar dat vervaarlijk scheef doorbuigt. “Dat kan toch niet goed zijn?!”

  Willem Gerrits woont op de eerste verdieping. Hij heeft jarenlang een leidinggevende functie gehad bij het bedrijf Konosch, gespecialiseerd is in stalen bekistingen voor gietbouw. “Dat balkon is uit het lood geslagen”, zegt hij. “Niet goed. Als ik hem was, had ik al lang bij SWZ aan de bel getrokken.” Toch is het niet onveilig, volgens Gerrits. “Het zit zo verankerd in de constructie dat het niet naar beneden kan komen. En straks met die ijzeren palen eronder, zal het recht hangen. Ook zullen de balkons minder veren. En de betonnen platen maken de flat stabieler, daarvan ben ik overtuigd. Het komt in orde met onze flat, ik verwacht dat iedereen binnenkort is uitgewiebeld.”

  De Boer: “Ja, misschien durven we na vijf jaar zelfs weer onze balkons op!”

  Margreet Arendsen van SWZ (de Zwolse woningcorporatie die de flat liet bouwen): “Als de weersomstandigheden de komende weken niet extreem worden, zijn de werkzaamheden voor kerst afgerond.” Een garantie afgeven dat het gebouw daarna niet meer wiebelt, kan ze niet. “Maar SWZ heeft goed gekeken naar het onderzoek waarbij het gevoel van zeeziekte verleden tijd zal zijn. Wij denken en hopen dus dat al onze huurders een stabiele kerst tegemoet gaan.”