article
1.6239314
ZWOLLE - Zwolle moet voor de rechter verschijnen, nu de stad blijft toestaan dat winkeliers alcohol schenken aan hun klanten. De slijters, verenigd in de Slijtersunie, dagen Zwolle voor de rechter omdat de stad al eerder de Drank- en Horecawet overtrad.
Zwolle voor rechter om schenken alcohol in winkels
ZWOLLE - Zwolle moet voor de rechter verschijnen, nu de stad blijft toestaan dat winkeliers alcohol schenken aan hun klanten. De slijters, verenigd in de Slijtersunie, dagen Zwolle voor de rechter omdat de stad al eerder de Drank- en Horecawet overtrad.
http://www.destentor.nl/regio/zwolle/zwolle-voor-rechter-om-schenken-alcohol-in-winkels-1.6239314
2016-08-03T10:25:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6084015.1465478402!image/image-6084015.jpg
Zwolle,Sociaal en maatschappij,horeca,wet,Bier,top
Zwolle
Home / Regio / Zwolle / Zwolle voor rechter om schenken alcohol in winkels

Zwolle voor rechter om schenken alcohol in winkels

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Wordt het Jupiler of Heineken op de tap in café De Heks? Pandeigenaar en uitbater liggen daarover in de clinch. Foto: Ronald Hissink
  ZWOLLE - Zwolle moet voor de rechter verschijnen, nu de stad blijft toestaan dat winkeliers alcohol schenken aan hun klanten. De slijters, verenigd in de Slijtersunie, dagen Zwolle voor de rechter omdat de stad al eerder de Drank- en Horecawet overtrad. 

  De slijters, verenigd in de Slijtersunie, haalden vorige week hun gelijk in een rechtszaak die ze hadden aangespannen tegen de gemeente Nieuwegein. De rechter oordeelde dat gemeenten de landelijke Drank- en Horecawet niet zomaar aan de kant mogen schuiven door een glaasje wijn bij bijvoorbeeld de kapper te gedogen. ,,Logisch zou dus zijn dat alle gemeenten stoppen met zulke alcoholproeven'', zegt vice-voorzitter Hans-Peter Korendijk van de Slijtersunie. ,,Alleen, dat gebeurt niet.''

  Onder het motto 'wie niet horen wil, moet maar voelen' zet de Slijtersunie haar juridische kruistocht door. ,,Rotterdam en Zwolle zijn de volgende steden die we in het vizier hebben. Rotterdam omdat het een grote stad is en Zwolle vanwege een eerdere overtreding van de Drank- en Horecawet. Krijgen we in al die zaken gelijk, dan komen andere gemeenten vanzelf tot inkeer. Driemaal is immers scheepsrecht.''

  Illegaal
  De slijters stellen dat de proef niet alleen illegaal is, maar ook zorgt voor oneerlijke concurrentie én alcoholmisbruik in de hand werkt. Het liefst hadden ze alle vijftig deelnemende gemeenten aan de proef in één megaproces gedaagd. Alleen is dat juridisch niet mogelijk.

  Teleurgesteld is Korendijk van de Slijtersunie ook in de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de bedenker van de proef. ,,Je zou denken: nu de rechter heeft geoordeeld dat mengvormen tussen horeca en winkels niet zijn toegestaan, roepen ze hun achterban op hiermee te staken. Maar nee hoor.'' De VNG laat desgevraagd weten dat juristen de uitspraak nog bestuderen.

  Gemeente Zwolle
  Overigens heeft de gemeente Zwolle nog geen bericht over de rechtsgang van de Slijtersunie ontvangen. „We wachten stappen van de Slijtersunie af”, aldus woordvoerder Gerda van der Bunt.